Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
6.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija ocena

Sreda, 29. 5. 2013, 6.55

7 let, 2 meseca

Dan D za reformne in proračunske načrte Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija bo ocenila reformne in proračunske načrte Slovenije ter ji priporočila nadaljnje ukrepanje. Obeta se, da bo država dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja.

Fiskalni odpustek in izognitev postopku zaradi neravnovesij lahko Slovenija pričakuje, ker so v Bruslju pozitivno odmevala tri konkretna dejanja v minulem mesecu: dogovori o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, o spremembah referendumske ureditve in o znižanju mase plač v javnem sektorju, pravijo bruseljski viri.

Komisijo najbolj skrbijo banke Vendar to ne pomeni, da ne bo črnih pik. Komisijo najbolj skrbijo banke. Dvomila naj bi o verodostojnosti ocene, da bodo banke za dokapitalizacijo potrebovale le 900 milijonov evrov, in o ustreznosti načrtovane privatizacije v bančnem sektorju; opozarjala pa naj bi tudi, da morajo bankirji prevzeti odgovornost za slabe poteze.

Sicer pa naj bi Bruselj Slovenijo opozoril še na nujnost privatizacije, razdolževanja podjetij, javnofinančne konsolidacije in izboljšanja konkurenčnosti ter pozval k nadaljnjemu reformiranju pokojninskega sistema in trga dela. Vsa ta svarila je bilo mogoče v minulih mesecih, nekatera pa tudi v minulih letih, pogosto slišati.

Postopek zaradi presežnih neravnovesij lahko Bruselj proti državi sproži kadar koli Vsekakor bo Bruselj v prihodnje pozorno spremljal izvajanje slovenskih načrtov in priporočil. Postopek zaradi presežnih neravnovesij lahko proti državi sproži kadar koli, tudi če se danes zanj ne odloči, opozarjajo viri. Slovenija bo morala tako še dokazati, da je res sposobna sama rešiti svoje probleme.

Komisija bo sicer ocenila vse članice EU in vsem podala priporočila za ukrepanje. Na skupni novinarski konferenci, ki bo predvidoma ob 14. uri, jih bodo razgrnili šef komisije Jose Manuel Barroso, komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn, komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor ter komisar za davke Algirdas Šemeta.

Ne spreglejte