Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
10. 7. 2014,
11.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Durs taksisti

Četrtek, 10. 7. 2014, 11.29

7 let, 2 meseca

Dacarji poostrili nadzor nad taksisti

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Davčna uprava (Durs) s carinsko upravo od aprila letos poostreno nadzoruje dejavnost taksistov, predvsem ustreznost opreme za izdajanje računov. Sankcije za kršitelje znašajo od 20 do 250 tisoč evrov.

Durs je v zadnjih mesecih pozornost namenil preventivnemu delovanju, informiranju in zbiranju informacij, julija pa so nadzor razširili še na preverjanje ustreznosti računalniške opreme za izdajanje računov. Taksisti izdajajo račune iz taksimetrov, ki spadajo med elektronske naprave, ki morajo zagotavljati tako hrambo kot izpis podatkov in sledljivost.

Dacarji vse državljane opozarjajo, da morajo za plačano storitev taksi prevoza vedno prejeti račun, saj lahko tako pripomorejo k zmanjševanju nelojalne konkurence, bolj korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije.

Mobilne enote so v zadnjih mesecih opravile 230 nadzorov, zaznane nepravilnosti pa se nanašajo na različna področja iz pristojnosti inšpektorata za delo, prometnega inšpektorata in davčne inšpekcije: izdani računi niso hranjeni, neizdajanje računov, taksimeter pri vožnji ni vklopljen, voznik v vozilu nima pogodbe o zaposlitvi, na taksimetru ni nalepke o overitvi, v vozilu ni zapisnika o overitvi taksimetra, čeprav je to zakonsko določeno, v vozilu ni veljavne pogodbe o najemu vozila, cenik v vozilu se glasi na drugega zavezanca, kot je označen na taksi vozilu, v prometnem dovoljenju ni vpisan namen uporabe – javni prevoz potnikov.

Durs je na podlagi vseh pridobljenih podatkov opravil analizo tveganja pri teh zavezancih in pri tem zaznal tveganja tako na strani prihodkov kot tudi na strani odhodkov, in sicer: podcenjeni prihodki glede na pridobljeno število izvodov licenc za taksi prevoze, podcenjeni prihodki v primerjavi s številom zaposlenih, precenjeni davčno priznani odhodki v primerjavi s prihodki (nesorazmerje), nizek dobiček glede na zaposlenega, nizka rentabilnost oz. profitabilnost, so sporočili iz Dursa.

Ne spreglejte