Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
11.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Croatia Airlines letalski prevoznik

Sreda, 21. 8. 2013, 11.02

7 let, 2 meseca

Croatia Airlines menda kmalu naprodaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaško ministrstvo za promet naj bi do 15. oktobra začelo razpisne postopke za prodajo Croatia Airlines, zanj pa naj bi se zanimala indonezijski in kitajski letalski prevoznik.

Za hrvaškega nacionalnega letalskega prevoznika naj bi se zanimala Garuda Indonesia in China Southern Airlines.

Hrvaška vlada že prihodnji teden v Indonezijo V indonezijsko prestolnico Džakarta bo prihodnji teden na povabilo indonezijske vlade odpotovala delegacija hrvaške vlade, tema pogovorov pa bo prodaja hrvaškega nacionalnega letalskega prevoznika Croatia Airlines. Razpisni postopki naj bi potekali do februarja prihodnje leto.

Prodaja Croatia Airlines vsaj pred letom 2015 do zdaj ni bila predvidena. Hrvaški prevoznik se letos spopada s precejšnjimi težavami – ohromila ga je stavka zaposlenih, zmanjšati so morali število linij in letal, prihodki in število prepeljanih potnikov pa letos upadajo. Od julijskega vstopa Hrvaške v EU se spopadajo še z večjo konkurenco in strožjimi pogoji glede državnih pomoči.

Za stoodstotni delež bi lahko iztržili slabih 40 milijonov Hrvaški Jutarnji list poroča, da bi lahko za stoodstotni delež v Croatia Airlines po grobih ocenah iztržili slabih 40 milijonov evrov. Podjetja zunaj EU lahko v skladu z evropskimi pravili v letalskih družbah v Uniji sicer kupijo največ 49-odstotni delež.

Letalske družbe iz jugovzhodne Evrope so v zadnjem času v središču pozornosti različnih vlagateljev. Južnokorejska letalska družba Korean Air je v začetku leta kupila 44-odstotni delež v češki letalski družbi Czech Airlines, letalska družba iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways pa je v začetku avgusta vstopila v srbski Jat Airways, ki se je preimenoval v Air Serbia.

V postopku prodaje tudi slovenski letalski prevoznik V procesu prodaje je tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways, a uradnih informacij o tem, na kakšni stopnji je postopek prodaje, ni. Mediji so pred kratkim sicer poročali, da naj bi se China Southern Airlines zanimala tudi za Aerodrom Ljubljana in Adrio Airways. Predstavniki kitajske družbe so se sredi julija celo mudili v Sloveniji, a podrobnejših informacij o pogovorih ni bilo.

Ne spreglejte