Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2019,
8.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

8

Natisni članek

BDP proizvodnja Nemčija gospodarska klima

Sreda, 14. 8. 2019, 8.30

4 leta, 8 mesecev

Črne napovedi so se uresničile. Nemčija s padcem BDP.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

8

Volkswagen - proizvodnja in poslovanje | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je po prvi oceni v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodne tri mesece skrčil za 0,1 odstotka, je razvidno iz danes objavljenih predhodnih podatkov nemškega statističnega urada Destatis. S tem so se izpolnile napovedi analitikov o upadu.

Na nemško gospodarstvo, ki je močno izvozno orientirano, negativno vplivajo predvsem trgovinske napetosti v svetu. Izvoz je sicer v drugem trimesečju nazadoval bolj kot uvoz.

BDP nekoliko rešuje domača potrošnja

Padec BDP bi bil še večji, če ne bi bilo solidnih rezultatov na domačem trgu. Zasebna potrošnja je v drugem četrtletju porasla bolj kot v prvem, med aprilom in koncem junija pa so se okrepile tudi naložbe, so pojasnili nemški statistiki. Slabši rezultat je medtem na četrtletni ravni po njihovih navedbah zabeležil gradbeni sektor.

Nemška vlada in vodilne ekonomske institucije so sicer letos že poslabšale napoved rasti za celotno leto. Berlin trenutno pričakuje, da bo največje gospodarstvo v območju evra sklenilo z 0,5-odstotno rastjo. V prvem četrtletju se je nemški BDP okrepil za 0,4 odstotka, potem ko je v zadnjem četrtletju lani stagniral, v trimesečju pred tem pa nazadoval.

Nemčija, ki je dolgo veljala za učbeniški primer gospodarstva, tako zdaj zaostaja za drugimi večjimi gospodarstvi v območju evra. Gospodarska aktivnost Francije je namreč v drugem četrtletju porasla za 0,2 odstotka, gospodarska aktivnost Italije pa je glede na predhodne tri mesece ostala nespremenjena.

"Vrata tehnični recesiji so na široko odprta"

"Upočasnjevanje na svetovni ravni, trgovinske napetosti in brexit še naprej močno negativno vplivajo na nemški izvozni predelovalni sektor," je dejal ekonomist pri Morgan Stanley Markus Guetschow.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter grožnje, da bo ameriški predsednik Donald Trump odprl tudi trgovinsko fronto z EU, so posebej prizadeli nemške izvozno usmerjene industrije, kot so avtomobili, strojna oprema in kemični proizvodi.

Glede na vsa omenjena tveganja so "vrata vsaj tehnični recesiji ... na široko odprta," je opozoril ekonomist pri investicijski banki KfW Klaus Borger. O tehnični recesiji govorimo, ko je krčenje BDP prisotno dve četrtletji zapored.

Eurostat potrdil prvo oceno rasti BDP v drugem četrtletju

Gospodarska rast je bila v letošnjem drugem četrtletju v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi tudi po drugi oceni evropskega statističnega urada Eurostat 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna.

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

Za Slovenijo bodo podatki znani konec avgusta. Država je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim in po sezonsko prilagojenih podatkih imela 0,8-odstotno rast.

Število zaposlenih se je v drugem četrtletju tako v območju evra kot EU na četrtletni ravni povečalo za 0,2 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast števila zaposlenih v območju evra 1,1-odstotna, v EU pa enoodstotna.

Junija v EU padec obsega industrijske proizvodnje, tudi v Sloveniji

Obseg industrijske proizvodnje se je junija zmanjšal tako v državah z evrom kot v celotni EU. Rast je bilo opaziti le v redkih državah, o največjem padcu pa poročajo z Irske. V Sloveniji je bil obseg industrijske proizvodnje za 1,6 odstotka manjši kot maja, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat.

Ne spreglejte