Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2011,
10.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 22. 9. 2011, 10.42

7 let, 2 meseca

Cirmanova ne pričakuje pretresov na trgu nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Praznih oziroma neprodanih nepremičnin je v Sloveniji nekaj, vendar je vtis o njihovem številu pretiran, meni ekonomistka Andreja Cirman.

Število teh nepremičnin tako po njeni oceni ni tolikšno, da bi povzročilo večje pretrese na nepremičninskem trgu oziroma da bi se cena nepremičnin bistveno znižala. Cirmanova, ki vodi katedro za denar in finance na ljubljanski ekonomski fakulteti, je ob robu letošnje Slovenske nepremičninske konference komentirala stanje na trgu nepremičnin, kjer po njenem vlada zatišje, saj se "ne dogaja nič posebnega". Cirmanova: V prihodnosti nekoliko manjši pritok nepremičnin na trg Kot je izpostavila, je bilo v lanskem letu v primerjavi s preteklimi leti relativno malo začetih gradenj. "Glede na izdana gradbena dovoljenja se lahko pričakuje, da bo v prihodnosti pritok nepremičnin na trg nekoliko manjši," je dodala. Vtis o velikem številu praznih stanovanj je pretiran Ob tem je po njenih besedah vtis o velikem številu praznih stanovanj nekoliko pretiran. "Združenje za gradbeništvo pri gospodarski zbornici ocenjuje, da je teh stanovanj 1300," pravi, kar je relativno nizka številka. Prav zato Cirmanova ne pričakuje, da bi lastniki nepremičnin v kratkem znižali cene in da bi prišlo do večjih pretresov na trgu. "Roko na srce, te nepremičnine so večina prazne že dve leti," je pojasnila.

Lastniki se po njenem za prodajo ne odločajo, ker za to nimajo potrebe "oziroma ker njihova stiska še ni tako velika, da bi popustili cene".

"Država nikogar ne more prisiliti v prodajo" Država nikogar ne more prisiliti v prodajo, poudarja, zato pa je lastnike mogoče v to stimulirati z drugačno obdavčitvijo.

Trenutno stanje na trgu je rezultat dogajanja na makroekonomski ravni, pravi. "Razmere danes niso take, da bi se prav z lahkoto odločali tudi za take velike nakupe, kot so nakupi stanovanj. Hkrati se je demografija umirila in nastalo je zatišje," je dejala.

"Veliki "boom" iz preteklosti se je zaključil" Prav tako se je veliki "boom" iz preteklosti zaključil, zdaj pa "nas samo še boli glava zaradi prevelikih kapacitet, ki smo jih imeli v preteklosti". To po njenih besedah zdaj vpliva na zmanjšanje količine zaposlovanja, dodane vrednosti v gradbeništvu in drugih kazalnikov.

Potrebno bo omejiti in preprečiti oderuške najemnine Temeljni cilj nacionalnega stanovanjskega programa za naslednje desetletno obdobje, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje, bo povečanje števila najemnih stanovanj. Med konkretnimi ukrepi predvidevajo stimulativno davčno politiko, večjo vlogo občin in vezanje najemnin na tržno vrednost stanovanja. Razmišljajo tudi o uvedbi stanovanjskega dodatka.

Kot izhaja iz gradiva, ki ga je za nastop na letošnji Slovenski nepremičninski konferenci v Portorožu pripravil predstavnik direktorata za prostor na ministrstvu za okolje in prostor Mitja Pavliha, ki pa je bil zaradi bolezni odsoten, naj bi bil omenjeni dokument letos jeseni pripravljen do faze osnutka, ki naj bi ga najprej obravnavala vlada.

Novi program izhaja iz ugotovitev računskega sodišča Novi desetletni program izhaja iz ugotovitev računskega sodišča, da cilji prejšnjega desetletnega programa glede gradnje stanovanj v javnem sektorju niso bili doseženi, eden od temeljnih razlogov pa tiči v tem, da gradnja neprofitnih stanovanj ni bila podprta z zadostnimi javnimi sredstvi.

Program temelji na povečanju števila najemnih stanovanj Novi program temelji na povečanju števila najemnih stanovanj, kar bi odprlo možnosti za reševanje stanovanjskega vprašanja zlasti skupin prebivalstva z nižjimi dohodki ter mladih, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje.

Kot je zapisal Pavliha, bi stimulativna davčna politika v tem smislu morala omogočiti olajšave za investiranje v gradnjo najemnih stanovanj, spodbujati dolgoročno oddajanje stanovanj, zamenjave stanovanj in spodbujati vlaganja v prenovo ali gradnjo objektov v skladu z energetskimi standardi.

Bo priprava občinskih stanovanjskih programov postala obvezna? Večjo vlogo pri zagotavljanju zadostnega števila najemnih stanovanj zlasti za najšibkejše kategorije bodo ob tem morale prevzeti tudi občine. Tako bi morala priprava občinskih stanovanjskih programov postati obvezna.

Potrebno bo omejiti in preprečiti oderuške najemnine Za oživitev najemnega trga mora tudi višina najemnine postati motiv za lastnike javnih stanovanj, da bodo vlagali v stanovanjsko gradnjo in najemni stanovanjski fond. Zato bo treba višino najemnine vezati na tržno vrednost stanovanja in lastniku omogočiti tudi profit. Obenem pa bo potrebno omejiti in preprečiti oderuške najemnine.

Razmišlja se o uvedbi stanovanjskega dodatka Med drugim bo treba prenoviti tudi sistem subvencioniranja najemnin, pri čemer se razmišlja o uvedbi stanovanjskega dodatka, ki bi se priznal vsakemu gospodinjstvu s podpovprečnimi dohodki, izhaja iz razpoložljivega gradiva.

Posebna pozornost tudi prenovi stanovanjskega fonda Posebna pozornost bo v nastajajočem programu namenjena tudi prenovi stanovanjskega fonda. Pri tem bo potrebno občine usposobiti za oblikovanje ustreznih projektov za uspešno kandidiranje za evropska sredstva, ki so zaenkrat omejena na tiste objekte, ki so v celoti v javni lasti.

Predstavnica podjetja Slovenia Invest Jacqueline Stuart pa je v svojem predavanju na nepremičninski konferenci predstavila možnost, ki jo hotelske nepremičnine predstavljajo za morebitne tuje investitorje, zlasti hotelske verige. Kot je namreč ugotavljala Stuartova, tujci na tem področju skorajda niso prisotni, prevzem slovenskih hotelov s strani mednarodnih hotelskih operaterjev pa bi tudi Slovenijo v večji meri postavilo na turistični zemljevid.

Ne spreglejte