Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
18.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ciper parlament sprejem

Torek, 30. 4. 2013, 18.34

7 let, 2 meseca

Ciprski parlament potrdil varčevalni program

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ciprski parlament je s tesno večino potrdil varčevalni program in sporazum, ki ga je država dosegla z mednarodnimi posojilodajalci.

Parlament je tako potrdil 23 milijard evrov težak sporazum z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Za je glasovalo 29 od skupno 56 poslancev, 27 pa jih je bilo proti. Glasovanje so spremljale tudi množične demonstracije na trgu pred stavbo parlamenta. V okviru varčevalnega programa pa so poslanci med drugim potrdili uvedbo novega davka na nepremičnine in znižanje plač javnim uslužbencem.

13 milijard evrov bo moral Ciper zbrati sam Finančni ministri držav v območju evra so krovni dokument programa pomoči za Ciper potrdili 12. aprila. Program predvideva deset milijard evrov pomoči, prvi obrok posojila pa naj bi bil izplačan do sredine maja. Pri pomoči Cipru naj bi z milijardo evrov sodeloval tudi IMF. Pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM bi v tem primeru znašala devet milijard evrov. Še 13 milijard evrov pa bo moral Ciper zbrati sam. V ta namen je moral oblikovati lasten varčevalni program.

Zaprli največjo ciprsko banko Nikozija je morala pristati tudi na zaprtje druge največje banke Laiki, medtem ko bodo morali varčevalci največje ciprske banke Bank of Cyprus, ki so imeli na računu več kot 100.000 evrov, v reševanje prisilno prispevati do 60 odstotkov svojega denarja.

Pred parlamentom glasni protesti Pred glasovanjem parlamenta se je pred sedežem parlamenta zbralo več sto protestnikov, večinoma levičarskih, ki so skandirali proti varčevalnim ukrepom. Proti uvedbi varčevalnih ukrepov in sporazumu z EU in IMF je pozivala tudi druga najmočnejša stranka v ciprskem parlamentu, komunistična stranka Akel, ki ima 19 poslancev.

Stranka je predlagala celo izstop Cipra iz območja z evrom, odločitev o čemer bi sprejeli državljani na referendumu. Izstop bi bil sicer nadzorovan, se glasi predlog, ki ga je osrednji odbor stranke sprejel v ponedeljek.

Ne spreglejte