Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
15.43

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ciper banke pomoč

Sreda, 19. 6. 2013, 15.43

8 mesecev

Ciper si želi sprememb programa pomoči, Bruselj popravke zavrača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je voditelje območja evra minuli teden pozval k celoviti prenovi 10 milijard evrov težkega programa pomoči, saj naj bi njegovo izvajanje škodilo gospodarstvu.

Novico o Anastasiadesevemu pismu je razkril britanski časnik Financiral Times (FT). Ta piše, da je ciprski predsednik kolege v evrskem območju opozoril, da Ciper preprosto ne bo uspel izpolniti zastavljenih ciljev v sprejetem programu pomoči, katerega sprejemanje je pred nekaj meseci pretreslo finančne trge.

Bank of Cyprus kljub prestrukturiranju ne more normalno delovati Anastasiades poudarja, da je bilo prestrukturiranje obeh največjih bank - Laiki in Bank of Cyprus - pripravljeno ad hoc in brez pravih priprav, zaradi česar je brez finančnih sredstev ostalo veliko ciprskih podjetij, kapitalske omejitve, ki jih je morala za preprečitev bega kapitala uvesti država, pa dušijo otoško gospodarstvo.

Ciprske oblasti si želijo korenite spremembe načrta za sanacijo obeh največjih ciprskih bank, ki zaležeta kar za 80 odstotkov bilančne vsote. Poudarjajo namreč, da Bank of Cyprus, ki je po zaprtju Liki ostala edina velika sistemska banka na otoku, kljub prestrukturiranju ne more normalno delovati.

Bruselj o vsebini uradno ni želel govoriti Ciprski predsednik po pisanju FT voditelje evrskih držav opozarja, da država v luči globoke recesije in hitro rastoče brezposelnosti ne bo uspela slediti ciljem glede uravnoteženja javnih financ. "Pozivam vas, da proučite možnosti, da bi Cipru in Ciprčanom omogočili vzdržno prihodnost," je zapisal Anastasiades.

V Bruslju so priznali, da so pismo dobili, o vsebini pa uradno niso želeli govoriti. Neuradno naj bi bili v evroskupini presenečeni in zmedeni, saj naj bi Anastasiades zahteval popolno predrugačenje programa. Ob tem poudarjajo, da večjih sprememb ni pričakovati.

O tem vprašanju naj bi v četrtek razpravljali tudi finančni ministri evroskupine.

Ne spreglejte