Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
16.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Natisni članek

Imre Balogh Cimos Palladio Finanziaria DUTB Marko Jazbec

Sreda, 13. 7. 2016, 16.27

6 let, 6 mesecev

V Cimosu sprejeli ponudbo Italijanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Cimos | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Cimos tik pred prodajo. Konzorcij največjih delničarjev Cimosa je sprejel zavezujočo ponudbo italijanskega finančnega sklada Palladio Finanziara, so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank.

Sklad Palladio Finanziaria je s konzorcijem prodajalcev sklenil pogodbo o pogajanjih, v okviru katerih bo izvedel še zadnje aktivnosti, potrebne za podpis sporazuma o nakupu delnic.

Kot smo poročali v petek, naj bi se to zgodilo najpozneje do 9. septembra. Največja lastnika Cimosa sta namreč do septembra Palladiu dala čas, da upnike – banke, dobavitelje in kupce – prepriča o podpisu prodajnega sporazuma.

Pred tem bo do 4. avgusta treba izdelati in sprejeti osnutek omenjenega sporazuma, do 2. septembra pa oddati zaveze vseh bank na obeh straneh.

Negotovost okoli Cimosa bo trajala še najmanj dva meseca. | Foto: Matej Leskovšek Negotovost okoli Cimosa bo trajala še najmanj dva meseca. Foto: Matej Leskovšek

Usoda negotova še najmanj dva meseca

Usoda koprskega Cimosa, pomembnega dobavitelja svetovne avtomobilske industrije, ki daje kruh tudi številnim slovenskim podjetjem in zaposluje skoraj pet tisoč ljudi, bo tako ostala negotova še najmanj dva meseca.

Ko so po leto dni trajajočem prodajnem postopku banke pred dnevi na mizo dobile ponudbo edinega zainteresiranega kupca – sklada Palladio Finanziaria –, so bile nad višino ponudbe šokirane. Toda ker je edina druga alternativa za Cimos stečaj in posledično dokončna izguba ključnih kupcev, sta se DUTB in SDH odločila za nadaljevanje prodajnega postopka.

"Več kot zadovoljen sem, da smo uspešno prispeli do tega ključnega mejnika, ki je rezultat močne zavzetosti in predanosti vseh sodelujočih. Cimos je dosegel velik napredek v prestrukturiranju svojih aktivnosti v zadnjih letih. Po koncu te transakcije se bo za Cimos nedvomno odprlo novo poglavje v njegovem razvoju. Iskreno upam, da se bodo naša nadaljnja prizadevanja do sklenitve posla obrestovala, da bomo dosegli dokončen dogovor in tako zagotovili svetlo prihodnost za Cimos," je po dogovoru z Italijani dejal izvršni direktor DUTB Imre Balogh.

"Veseli me, da smo dosegli to fazo prodajnega postopka, zahvaljujoč nenehnim prizadevanjem skupine Palladio, našim delničarjem, vodstvu in zaposlenim ter dobaviteljem in kupcem Cimosa, prav tako pa tudi članom naše projektne skupine in vsem, ki so nas v času prodajnega procesa podpirali. Upam, da bomo ob njihovi nadaljnji podpori v prihodnjih pogajanjih dosegli končni dogovor, ki bo najboljši za Cimos," je dodal predsednik uprave SDH Marko Jazbec.

 

Kaj za Cimos ponujajo Italijani

Kako je sestavljena ponudba Palladio Finanziaria, smo pisali že v petek: 
  • Kot smo izvedeli neuradno, naj bi Palladio lastnikom ponudil zgolj simbolično kupnino, kar je bilo mogoče pričakovati že glede na višino nezavezujočih ponudb za nakup Cimosa.
  • Dobavitelje in kupce bi v nekem časovnem obdobju poplačal v celoti, saj so za poslovanje podjetja odnosi z njimi ključni. Prav tako v celoti bi poplačal banke, ki so mu v postopku prisilne poravnave zagotovile sveža sredstva.
  • Od bank, ki pred dvema letoma niso želele podpisati medbančnega sporazuma, pričakuje, da bodo odpisale skoraj polovico terjatev.
  • Preostalim desetim bankam, ki so večinoma tudi lastnice Cimosa in med katerimi je ključna DUTB, ponuja poplačilo zgolj likvidacijske vrednosti posojil. To je vrednost, ki je bila priglašena Evropski komisiji, ko je odločala o ustreznosti državne pomoči Cimosu. Po naših informacijah gre za nekaj manj kot 30 milijonov evrov, medtem ko posojila teh bank znašajo približno sto milijonov evrov več. To so tudi banke, ki bodo v sanaciji Cimosa največ izgubile.
Ne spreglejte