SiolNET. Posel danes Novice
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar zaradi Magne poziva državni sklad: Prodajte zemljišča

0,98

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Mira Cerarja je pozvala sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, da osebam, ki so zaradi Magnine investicije ostale brez svojih zemljišč, proda ali odda v zakup kmetijska zemljišča na območju Rač in Rogoze, ki so v njegovem upravljanju.

Zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo investicije družbe Magna Steyr v občini Hoče - Slivnica zagotavlja, da lahko lastniki zemljišč, ki so prodali zemljišča občini za namen vzpostavitve proizvodne cone ali pa so bili razlaščeni, v petih letih kupijo ali zakupijo kmetijska zemljišča na območju Upravne enote Maribor, a največ do površine, ki je bila prodana.

Preberite še:
Magna išče prve delavce, svetniki v Hočah ekspresno sprejeli prostorski načrt
Koliko država ponuja kmetom za zemljišča, kjer bi stala tovarna Magne

Namen tega določila je, da lahko kmetje, ki so do zdaj obdelovali zemljišča na področju proizvodne cone, nemoteno nadaljujejo kmetijsko dejavnost, pojasnjuje vlada. Ker na trgu ni na razpolago primernih nepremičnin, lahko sklad kmetijskih zemljišč in gozdov sodeluje tako, da bo za realizacijo predkupne pravice upravičencem do nadomestnih zemljišč prodajal in oddajal v zakup kmetijska zemljišča na območju Rač in Rogoze, ki so v njegovem upravljanju, a le če so ta zemljišča prosta oziroma niso obremenjena z zakupom, pravijo na vladi.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov smo povprašali, ali bo upošteval poziv vlade. Odgovor še čakamo.

Javni gospodarski zavod Rinka, ki ga je ustanovila vlada, ima na tem območju v zakupu večjo površino zemljišč. Za namene sprostitve zadostne površine zemljišč, potrebnih za realizacijo tega sklepa, vlada poziva tudi zavod Rinka, da se odpove zakupu 25 hektarjev zemljišč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin