Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
7.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cene tujina

Petek, 1. 7. 2011, 7.22

7 let, 2 meseca

Cenejše gostovanje v tujih omrežjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z današnjim dnem se je pocenilo klicanje z mobilnimi telefoni v tujih omrežjih v EU.

Potrošniki, ki med gostovanjem pri mobilnih operaterjih v tujini izberejo evropsko tarifo, bodo za odhodne klice plačali največ 35 centov na minuto, za prejete klice v tujini v EU pa največ 11 centov na minuto. Znižane cene bodo v veljavi do 30. junija 2012. V veljavo stopa tudi omejitev pri najvišjih veleprodajnih cenah podatkovnega gostovanja, ki so padle z enega evra na 80 centov na megabajt. Naslednje leto bodo cene nadalje padle na 50 centov na megabajt.

Omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov

Pravila EU o gostovanju določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov (brez DDV), če se uporabnik ne bo sam odločil za višji ali nižji znesek omejitve.

Ko bodo uporabniki porabili 80 odstotkov določenega zneska, jih bodo morali operaterji opozoriti, ko bo dosežen znesek omejitve, pa prekiniti mobilno povezavo z internetom, razen če ne bo uporabnik navedel, da želi v določenem mesecu še naprej podatkovno gostovati.

11 centov za kratko pisano sporočilo

Sprejem sporočila med gostovanjem, da je prišlo novo govorno sporočilo, bo od danes brezplačen, poslušanje govornih sporočil pa bo treba še naprej plačati. Cena za pošiljanje kratkih pisnih sporočil ostaja 11 centov na sporočilo.

Cene klicev po državah EU za 73 odstotkov nižje kot leta 2005

Cene odhodnih in prejetih klicev med potovanjem po državah EU bodo tako v povprečju za 73 odstotkov nižje kot leta 2005, ko je EU začela ukrepati proti pretiranim cenam za klicanje v tujih mobilnih omrežjih.

Nacionalni regulatorji držav članic za telekomunikacije morajo zagotoviti, da mobilni operaterji upoštevajo nova pravila o podatkovnem gostovanju in nižje cene govornih klicev.

EU je sicer leta 2007 prvič omejila cene gostovanj, s čimer je bilo zagotovljeno, da naročniki mobilnih telefonov v EU plačujejo podobne tarife gostovanja. Julija 2009 sta Evropski parlament in Svet, ki združuje članice, sprejela revidirane predpise, ki postopoma še bolj znižujejo cene gostovanja.

Ne spreglejte