SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cene stanovanjskih nepremičnin v ZDA oktobra navzdol

4

termometer

Cene stanovanj in hiš v večjih ameriških mestih so se glede na indeks, ki ga izračunava bonitetna agencija Standard & Poor's po metodologiji Case-Shiller, oktobra znižale.

V primerjavi s septembrom so padle za 1,3 odstotka. Analitiki ocenjujejo, da se bodo cene zniževale tudi prihodnje leto, saj nepremičnine kupuje vse manj Američanov.

Največji padec v Atlanti

Cene so se oktobra znižale v vseh 20 večjih ameriških mestih, ki jih spremlja omenjeni indeks. To se je nazadnje zgodilo februarja lani.

Največji padec so sicer zabeležili v Atlanti, kjer so bila stanovanja in hiše v desetem mesecu v primerjavi z mesecem poprej cenejša za 2,9 odstotka. Cene stanovanjskih nepremičnin so oktobra že četrti mesec zapored padle v Dallasu, Portlandu, Charlotte in Denverju. Že drugi mesec zapored so znižanje cen zaznali tudi v Washingtonu, kjer so se stanovanja in hiše pocenili za 0,2 odstotka.

Najnižje številke v desetletju

Indeks Standard & Poor's/Case-Shiller je bil najnižji aprila lani. Od tedaj je zrasel za 4,4 odstotka, kljub temu pa za rekordom iz julija 2006 zaostaja za 29,6 odstotka.

Kot kaže, bo ameriška prodaja stanovanjskih nepremičnin letošnje leto sklenila v najnižjih številkah v več kot desetletju. Slabim rezultatom botrujejo visoka brezposelnost in strogo naravnani krediti. Nakupovanja stanovanj in hiš niso spodbudile niti ene od najnižjih obresti na hipoteke v zadnjih desetletjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin