Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
28. 11. 2014,
15.35

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

cena nafte bencinska črpalka

Petek, 28. 11. 2014, 15.35

1 leto, 1 mesec

Cene nafte strmoglavile, Slovenci pa goriva ne bomo točili ceneje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski vozniki kljub znatnemu upadu cen nafte na globalnih trgih ne bomo ceneje polnili avtomobilskih rezervoarjev. Bodo pa upadle cene bencina v tujini.

Državam članicam OPEC se na včerajšnjem srečanju ni uspelo dogovoriti o zmanjšanju proizvodnih kvot nafte, čeprav so se nekatere članice zavzemale za takšen ukrep. To bi verjetno dvignilo cene črnega zlata. Cene surove nafte so tako včeraj dodatno upadle, v zadnjega pol leta že za dobro tretjino, s tem pa so občutno manjši tudi prihodki držav velikih proizvajalk nafte.

"Z zmanjšanjem proizvodnih kvot bi se njihovi prihodki dodatno zmanjšali, zato tega niso naredili," vzroke odločitve pojasnjuje Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji.

Cene naj bi še upadale Trend upadanja cen surove nafte se bo po Brečevičevih ocenah v prihodnje še nadaljeval, kar za prihodnjega pol leta napoveduje tudi Mednarodna agencija za energijo (IEA). "A kratkoročno, to je približno do konca prve polovice prihodnjega leta, cena ne bo bistveno upadla pod 75 dolarjev za sodček. Nadaljnje upadanje cen je precej odvisno od političnih potez ZDA do Rusije ter manjšega povpraševanje ZDA po uvozu nafte, saj je sami vedno več pridobivajo iz skrilavcev," napoveduje Brečevič.

Napovedi niso več zanesljive "Napovedovanje cen gibanja nafte se je v zadnjem obdobju precej spremenilo. Napovedi konec poletja so govorile o dvigu cen, dogaja pa se ravno nasprotno. Zato je napovedovanje v tem trenutku izredno nehvaležno dejanje," pa pravi Tine Kračun z ljubljanskega Inštituta za strateške rešitve (ISR).

Nadaljnje nižanje cen surove nafte se tako po Brečevičevih napovedih ne bo bistveno odražalo v ceni pogonskih goriv, vsaj v Sloveniji ne. "Glede na slabo stanje javnih financ v Sloveniji ne pričakujem znižanja cen goriv. Vlada bo s trošarinami, ki navzgor niso omejene, cene goriv kljub upadu na svetovnih trgih obdržala na približno enakih ravneh kot danes," napoveduje Brečevič in dodaja, da se bodo malce pocenila goriva na bencinskih črpalkah sosednjih držav, kjer cen ne regulira država.

Slovenija edina država EU, ki nima prostega oblikovanja cen goriv "Slovenija je edina država v EU, kjer cene pogonskih goriv še vedno regulira vlada. To se bo moralo prej ali slej spremeniti tudi pri nas," je prepričan Kračun. S tem bodo tudi slovenske cene pogonskih goriv postale konkurenčne sosednjim državam.

V Sloveniji je treba za 50-litrski rezervoar neosvinčenega 95-oktanskega bencina trenutno odšteti 70 evrov, za avtomobile z dizelskim motorjem pa štiri evre manj. To je še vedno nekaj manj kot v Italiji (86 evrov/80 evrov) in Avstriji (78 evrov/77 evrov), a več kot na Hrvaškem (70 evrov/66 evrov) in Madžarskem (63 evrov/65 evrov). Gre za najpogostejše cene pogonskih goriv, ki jih izračunavajo avtoklubi in veljajo na avtocestah, kjer so cene najvišje.

Bodo višje cene bencina le še v Italiji? Če se bodo uresničile napovedi o dodatnem znižanju cen nafte, ki se bodo po besedah poznavalcev v sosednjih državah skoraj zagotovo prenesle tudi na cene pogonskih goriv, bo Slovenija imela za Italijo najvišje cene goriv v tem delu Evrope.

Ne spreglejte