SiolNET. Posel danes Novice
1,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cene bencina in nafte nespremenjene

1,52

termometer

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka
Foto: Metka Prezelj

Regulirani ceni pogonskih goriv po znižanju trošarin zunaj avtocest in hitrih cest tudi v naslednjem 14-dnevnem obdobju ostajata nespremenjeni. Tako cena 95-oktanskega bencina kot cena dizelskega goriva z jutrišnjim dnem ostaja en evro za liter.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, ki začne veljati 2. junija 2020, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Pojasnjujejo, da se v skladu z Zakonom o trošarinah trošarina od energentov plačuje v absolutnem znesku, ki je določen za posamezno vrsto izdelka, in različno glede na namen (za ogrevanje ali pogon). Trošarinska obveznost nastane v trenutku proizvodnje ali vnosa ali uvoza, obveznost za obračun in plačilo pa nastane s sprostitvijo v porabo in je določena v Zakonu o trošarinah. Trošarinski zavezanec mora pri obračunu trošarine upoštevati zneske trošarine, ki veljajo na dan nastanka obveznosti za plačilo trošarine. Zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine v skladu z ekonomsko politiko države.

S predloženo uredbo se spreminja trošarina, in sicer:

- za bencin se zniža z 0,47305 evra na liter na 0,43561 evra na liter oziroma za 0,03744 evra na liter in

- za plinsko olje za pogon se zniža z 0,43279 evra na liter na 0,39956 evra na liter oziroma za 0,03323 evra na liter.

Z znižanjem zneskov trošarin se cene glavnih dveh energentov ne bodo zvišale in bodo še vedno znašale en evro za liter, so še pojasnili na Ukomu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin