Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
25. 9. 2018,
18.16

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Natisni članek

Kitajska ZDA trgovinska vojna

Torek, 25. 9. 2018, 18.16

5 let, 7 mesecev

Carinska vojna med ZDA in Kitajsko lahko koristi le Evropejcem

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Kitajska, ZDA | Kitajska se je pripravljena pogovarjati, a ne z "nožem na vratu". | Foto Reuters

Kitajska se je pripravljena pogovarjati, a ne z "nožem na vratu".

Foto: Reuters

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko se zaostruje. Po zadnji ameriški uvedbi carin je Peking prvič uradno obtožil Washington izsiljevanja in hegemonije. Nadaljevanje trgovinskega spopada pa lahko oslabi tako svetovno gospodarstvo kot tudi povzroči politično nestabilnost. Kitajska se je sicer pripravljena pogovarjati, a ne z "nožem na vratu".

Trgovinska vojna, ki jim jo je vsilil ameriški predsednik Donald Trump, Kitajcem povzroča velike skrbi. Vsekakor jim ni v interesu, da bi se zaostrovala.

Kitajska je pripravljena popuščati le toliko, da to ne bo ogrožalo kitajskih nacionalnih interesov, meni Uroš Lipušček, dopisnik RTV Slovenija iz Pekinga. | Foto: STA , Kitajska je pripravljena popuščati le toliko, da to ne bo ogrožalo kitajskih nacionalnih interesov, meni Uroš Lipušček, dopisnik RTV Slovenija iz Pekinga. Foto: STA , "Zato so objavili Belo knjigo, v kateri so pojasnili kitajska stališča do tega vprašanja, Trumpa pa še enkrat opozorili, da ne bo zmagovalcev, temveč samo poraženci ter da je potrebno vsa trgovinska vprašanja rešiti v dialogu in s pogajanji, ne pa s carinami," je za Siol.net dejal Uroš Lipušček, dopisnik RTV Slovenija iz Pekinga.

Da zmagovalcev ne bo, je po pisanju STA danes v Bruslju opozoril tudi prvi mož Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevêdo in posvaril, da bo imel spor učinek domin.

Peking je pripravljen popustiti, a le do določene mere

A niti v rokah drži Trump, Kitajska je v podrejenem položaju – izvozi namreč za 500 milijard dolarjev proizvodov, uvozi pa le za 130 milijard dolarjev letno. "To pomeni, da absolutno ne more uvajati recipročnih ukrepov, kot to delajo ZDA," omenja Lipušček.

Kitajci so po navedbah sogovornika iz Pekinga pripravljeni popuščati, kar je pretekli teden na azijskem forumu omenil tudi predsednik kitajske vlade Xi Jinping, danes pa po pisanju STA na novinarski konferenci ponovil tudi namestnik kitajskega ministra za trgovino Wang Shouwen. Dodal je, da se morata sprti strani obnašati "enakovredno in spoštljivo".

Kitajska v ZDA letno izvozi za 500 milijard dolarjev proizvodov, uvozi pa le za 130 milijard dolarjev letno.  | Foto: Reuters Kitajska v ZDA letno izvozi za 500 milijard dolarjev proizvodov, uvozi pa le za 130 milijard dolarjev letno. Foto: Reuters

Kitajska zatrjuje, da bo še naprej odpirala svoj trg ter namenila večji poudarek varovanju avtorskih pravic in patentov.

Določeni premiki se že dogajajo, tako na primer v avtomobilski industriji Kitajci napovedujejo, da zahodnim tovarnam ne bo več treba pridobivati partnerjev, če bodo želeli na Kitajskem odpirati svoje obrate.

Kitajska je pripravljena popuščati le toliko, da to ne bo ogrožalo kitajskih nacionalnih interesov, meni Lipušček.

Tako zagotovo ne bodo popuščali pri bančnem sistemu, dodaja. Če bi Kitajska dovolila vstop tujim bankam, bi kitajski bančni sistem propadel. S tem bi namreč padle visoke obrestne mere, s katerimi kitajska vlada spodbuja prebivalstvo, da denar vlaga v banke, država pa ta denar investira v najbolj produktivne industrije, navaja dopisnik iz Pekinga.

tovorna ladja, Kitajska
Novice Kitajska že odgovorila ZDA s svojimi carinami

Kitajci pripravljeni celo na znižanje standarda, samo da ZDA ne zmagajo

Vseeno pa je vlada iz Pekinga dala jasno sporočilo, da pod nobenim pogojem ne bo dopustila, da bi jim Bela hiša enostransko vsiljevala svojo voljo. "Če bo potrebno, so Kitajci pripravljeni sprejeti tudi druge dodatne ukrepe, ki bodo celo znižali standard prebivalstva, samo da Američani v tej carinski vojni ne bodo zmagali," pojasnjuje Lipušček.

Ob tem omenja, da ne gre samo za vprašanje trgovine, "temveč predvsem za to, ali bodo ZDA oz. Zahod Kitajsko prisilili, da bo odstopila od razvoja visokih tehnologij. Država, ki bo obvladovala visoke tehnologije v prihodnjih desetletjih, bo seveda imela glavno besedo pri urejanju svetovnih vprašanj."

Carinska vojna med Washingtonom in Pekingom do zdaj posebnega političnega vpliva še ni imela, lahko pa na dolgi rok po mnenju Lipuščka povzroči politično nestabilnost.

Vsekakor pa bi, če bi Kitajska popustila za njih nesprejemljivim zahtevam Zahoda, "to pomenilo, da se odpoveduje ne samo svojemu političnemu sistemu oz. komunizmu, ampak bi prišla v kolonialno odvisnost od svetovnih finančnih centrov, tega pa Kitajci pod nobenim pogojem ne bodo dopustili".

Kitajska, delavci
Novice Kitajska odgovarja ZDA s carinami na 60 milijard dolarjev ameriškega izvoza

Kako bodo carine oslabile kitajsko gospodarstvo

ZDA so včeraj uvedle dodatne desetodstotne carine na 200 milijard dolarjev vredne kitajske izdelke, Kitajska s povračilnim ukrepom ni čakala in je takoj sprejela enak ukrep v vrednosti 60 milijard.

Po oceni nemškega inštituta za gospodarske raziskave Ifo bodo dodatne carine kitajsko gospodarsko rast upočasnile za od 0,1 do 0,2 odstotne točke. Če bi se carine ob koncu leta zvišale z deset na 25 odstotkov, pa bi se učinek zmanjšanja gospodarske rasti okrepil na od 0,3 do 0,5 odstotne točke.

Neposredne učinke bodo nosile ZDA in Kitajska, posredne pa jih bodo čutile tudi druge države, pravi ekonomist Sašo Polanec. | Foto: STA , Neposredne učinke bodo nosile ZDA in Kitajska, posredne pa jih bodo čutile tudi druge države, pravi ekonomist Sašo Polanec. Foto: STA , To so sicer učinki, gledani v povprečju, medtem ko so v posameznih specifičnih panogah lahko precej večji, omenja ekonomist Sašo Polanec. "Skupno gledano lahko 0,3 odstotne točke za posamezno panogo pomeni tudi deset, dvajset odstotkov. Za to isto panogo hkrati lahko to pomeni tudi deset- ali dvajsetodstotno nižjo zaposlitev."

Carine so lahko prednost za evropskega potrošnika, ne pa tudi za lokalne proizvajalce

Kitajci, pa tudi ameriški gospodarstveniki sami, Trumpa opozarjajo, da carine, ki jih uvajajo ZDA, ne bodo škodovale le Kitajski, temveč tudi ameriškemu gospodarstvu samemu.

"Neposredne učinke bosta nosili ti dve državi, posredne pa jih bodo čutile tudi druge države," pravi Polanec. Neposredno vpleteni državi bosta carine občutili kot zmanjšanje obsega trgovanja, gospodarstvo pa se bo bolj zanašalo na svoje produkte, ker so tuji manj konkurenčni.

Druge države, ki niso spremenile carin, pa bodo več trgovale tako z Ameriko kot Kitajsko. Kot pravi ekonomist, bo zaradi zvišanja carin Kitajska poskušala pritisniti na druge države in povečati izvoz tja, kjer je enako konkurenčna kot prej.

Zaradi carinske vojne med ZDA in Kitajsko se utegnejo kitajski izdelki na evropskem trgu poceniti. | Foto: Thinkstock Zaradi carinske vojne med ZDA in Kitajsko se utegnejo kitajski izdelki na evropskem trgu poceniti. Foto: Thinkstock

To sicer pomeni, da bo morala v Evropi precej spustiti cene, kar je za evropskega potrošnika na prvo žogo pozitivno, saj bo lahko kupoval cenejše izdelke. Negativne posledice bodo medtem občutili evropski lokalni ponudniki, ki bodo tako dobili bistveno cenejšo kitajsko konkurenco.

Polanec: Ukrepi ne bodo trajni

Polanec dvomi, da bodo ti ukrepi trajni. Prepričan je, da bo Trump na novembrskih kongresnih volitvah izgubil večino v obeh domovih in tako ne bo mogel več sprejemati takih drastičnih ukrepov.

Donald Trump
Novice Trump bo drastično zaostril konflikt s Kitajsko
Ne spreglejte