SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj sprožil preiskavo o kapitalski injekciji Elanu

2

termometer

Evropska komisija je začela preiskavo o kapitalski injekciji podjetju Elan v vrednosti 20 milijonov evrov. Komisija ima namreč pomisleke, da bi ukrepi lahko kršili evropska pravila o državnih pomočeh.

Slovenski organi po navedbah komisije menijo, da 20 milijonov evrov vložka v Elan, ki izdeluje smuči, in Elan Marine, ki izdeluje plovila, niso državna pomoč. A komisija ima glede tega pomisleke, zato je začela preiskavo. "Prepričati se moramo, da kapitalske injekcije Elanu ne dajejo nepoštene gospodarske prednosti," je pojasnil evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

Komisija prejela pritožbo Elanovega tekmeca V letih 2007 in 2008 sta izdelovalec smuči Elan in proizvajalec plovil Elan Marine, hčerinski družbi skupine Elan v državni lasti, ki sta bila v finančnih težavah, dvakrat prejela sredstva v skupni višini skoraj 20 milijonov evrov. Ukrepi pred njihovo izvedbo niso bili priglašeni komisiji. Komisija je sicer prejela pritožbo Elanovega tekmeca, ki trdi, da so kapitalske injekcije nedovoljena državna pomoč.

Intervencije državnih organov v podjetjih, ki izvajajo gospodarske dejavnosti, v skladu s pravili Evropske unije o državnih pomočeh ne štejejo za pomoč, če se te opravijo pod pogoji, ki bi jih sprejelo tudi zasebno podjetje pod tržnimi pogoji. Gre za načelo zasebnega vlagatelja v tržnem gospodarstvu.

So bile naložbe državna pomoč? Na podlagi tega bo Evropska komisija preučila, ali se je država Slovenija, ko je sprejemala odločitve o naložbah, obnašala kot vlagatelj v tržnem gospodarstvu. Če bo ugotovila nasprotno, bo to pomenilo, da so naložbe državna pomoč. V tem primeru bo komisija preučila, ali so združljive s pravili EU o državnih pomočeh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin