Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
17.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija plin

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 17.07

7 let, 2 meseca

Bruselj: Oskrba s plinom iz Rusije se je izboljšala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Evropski uniji ni izrednih razmer zaradi oskrbe s plinom, razmere so se konec tedna izboljšale, so povedali v Evropski komisiji v povezavi s stanjem zaradi težav z dobavo plina iz Rusije v Evropo.

"Čez vikend so se razmere izboljšale ... oskrba s plinom iz Rusije se je vrnila na normalno raven v Bolgariji, na Slovaškem, v Avstriji, na Madžarskem, Poljskem in v Grčiji," je pojasnila tiskovna predstavnica komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Marlene Holzner. V Romuniji, Nemčiji in Italiji pa se dobava plina po njenih besedah izboljšuje, a še ni dosegla ravni izpred minulega tedna, ko so se pojavile težave.

"V EU ni izrednih razmer" A vse članice unije so se po navedbah tiskovne predstavnice sposobne soočati s povpraševanjem na trgu. "V EU ni izrednih razmer," je zatrdila Holznerjeva in dodala, da evropski potrošniki in podjetja dobivajo plin, ki ga potrebujejo.

Plinska kriza se naj ne bi ponovila Oettingerjeva tiskovna predstavnica je še zatrdila, da so vzpostavljeni mehanizmi za soočanje s težavami in da so bili sprejeti določeni preventivni ukrepi, tako da se plinska kriza iz konca leta 2008 in začetka leta 2009 ne bo ponovila. Ob tem je opozorila, da kar precej članic unije še ne izvaja ustrezno tretjega energetskega svežnja, ki med drugim predvideva ukrepe v izogib težavam v plinskem sektorju. Komisija je lani proti tem državam sprožila postopke zaradi kršenja evropske zakonodaje. Gre za 13 članic unije, med katerimi je tudi Slovenija. Poleg nje so to še Finska, Litva, Slovaška, Švedska, Velika Britanija, Bolgarija, Ciper, Estonija, Luksemburg, Nizozemska, Romunija in Španija.

Sporočilo iz Italije: Smo v izrednem stanju Med članicami unije, ki imajo največ težav zaradi oslabljene dobave ruskega plina, je Italija, odkoder so sporočili, da bi lahko italijanski energetski velikan Eni zaradi "kritičnih razmer" začel zmanjševati dobavo plina svojim odjemalcem. "Smo v izrednem stanju. Odzvali smo se tako, da smo povečali uvoz plina iz Alžirije in severne Evrope čez Švico," je pojasnil izvršni direktor Eni Paolo Scaroni, ki zatrjuje, da do srede ne bodo imeli težav.

Ob tem je opozoril, da se pričakuje nov mrzel val v Rusiji in da ni mogoče napovedati, kako se bo nanj odzval ruski energetski velikan Gazprom. Če bo še naprej zmanjševal dobavo plina Italiji, se bo Eni odzval z zmanjševanjem dobave svojim strankam.

Rusija lahko zmanjša dobavo v Evropo V Bruslju so minuli konec tedna pojasnili, da sklenjene pogodbe Rusiji, kjer je bilo v minulih dneh tudi minus 35 stopinj Celzija, dopuščajo zmanjšanje dobav v Evropo, če potrebuje več plina za lastne potrebe. V vodstvu državne energetske družbe Gazprom so v nedeljo povedali, da zahodnoevropski partnerji od Rusije zahtevajo precej več plina, kot pa jim ga ta lahko zagotovi. V Bruslju so dejali, da od ruske strani niso dobili pojasnila, zakaj je motena oskrba s plinom Evropi.

Eu večino plina dobi prek ukrajinskega plinovodnega omrežja EU več kot 80 odstotkov ruskega plina prejema prek ukrajinskega plinovodnega omrežja. V zadnjih letih se je že večkrat zgodilo, da je bila zaradi sporov glede cene plina med Rusijo in Ukrajino motena oskrba s plinom v Evropi. V zadnjem sporu leta 2009 je bila več tednov okrnjena dobava v EU.

Ne spreglejte