Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2015,
16.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska komisija Elan DUTB

Torek, 13. 1. 2015, 16.04

7 let, 2 meseca

Bruselj nemudoma pričakuje vračilo državne pomoči Elanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija še vedno pričakuje, da bo Slovenija nedovoljeno državno pomoč družbi Elan vrnila nemudoma, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Takšno stališče je Bruselj izrazil v pismu, ki so ga na ministrstvu prejeli v ponedeljek. Investitorji so trenutno v fazi realizacije končnih ponudb, ki jih bodo predložili bankam. Le dogovor z bankami in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo namreč omogočil uspešen konec prodajnega postopka, o prodaji Elana dodajajo na ministrstvu. Evropska komisija Slovenijo prosi, da ji posreduje vsebino končnih ponudb.

Država išče najboljšo rešitev Konec decembra so na ministrstvu za finance poudarili, da Slovenija v postopek prodaje Elana "vlaga izjemen trud in išče najboljšo mogočo rešitev za vrnitev domnevno nedovoljene državne pomoči". 18. decembra so tako Evropski komisiji poslali pismo, v katerem so jo obvestili o stanju zahtevane izterjave pomoči. V pismu so izpostavili nekatera nova pojasnila glede poteka prodajnega postopka Elana, ki je v sklepni fazi.

A Evropska komisija ne popušča Kot so takrat pojasnili na finančnem ministrstvu, so pogajanja z investitorji zelo dolgotrajna, saj želijo ti v postopku prodaje odkupiti oz. prestrukturirati vse finančne obveznosti družbe Elan do bank. V postopku prodaje sodeluje veliko deležnikov, dodatno pa postopek prodaje otežuje dejstvo, da je del terjatev do Elana prevzela DUTB. Ta deluje izključno po tržnih načelih. Komisija kljub pojasnilom očitno ne namerava popustiti pri zahtevi po takojšnji vrnitvi desetih milijonov evrov nedovoljene državne pomoči.

V Elanu odločitev Bruslja izpodbijajo na sodišču z Elana so danes sporočili, da v družbi niso uradno seznanjeni z omenjenim pozivom Evropske komisije. Ob tem pa so spomnili, da odločitvi o vrnitvi državne pomoči nasprotujejo s pravnimi sredstvi. Domnevno sporne odločbe Bruslja izpodbijajo na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, kjer postopek odločanja še teče. "Hkrati tudi še ni zaključen prodajni postopek družbe," nadaljujejo v Elanu. Uprava družbe tako želi, da bi čim prej dobili strateškega partnerja, ki bi razvijal "svetovno prepoznavno močno blagovno znamko, ohranjal delovna mesta ter omogočal nadaljevanje dobrega poslovanja, ki ga družba dosega".

Poslovni rezultati v letu 2014 so dobri, saj so se prihodki v prvih 11 mesecih povečali, družba pa je poslovala z dobičkom. Zelo vzpodbudni so rezultati vseh divizij, še posebej vetrne, kjer so v zadnjih mesecih preteklega leta pridobili naročila priznanega mednarodnega partnerja, kar je botrovalo tudi zaposlitvi dodatnih sodelavcev, so poudarili. Vse divizije beležijo tudi rast naročil za prihodnje leto, so še zagotovili.

Ne spreglejte