Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 11. 2013,
14.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podjetje tujina kapital gospodarstvo

Sobota, 23. 11. 2013, 14.30

5 let, 1 mesec

"Brez tujih podjetij v Sloveniji ne bomo mogli iz krize"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Samo avstrijska podjetja so zadnja leta ustvarila četrtino prihodkov vseh tujih podjetij pri nas. Po besedah Gorana Novkovića Slovenija nujno potrebuje finančne injekcije iz tujine.

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji med letoma 2007 in 2011 delovalo okoli štiri odstotke tujih podjetij. Ob sorazmerno majhnem deležu v številu vseh podjetij pa so bila tuja podjetja ekonomsko pomembnejša. V obravnavanih letih je namreč delež prihodka, ki so ga tuja podjetja ustvarila v prihodku vseh podjetij, znašal približno 24 odstotkov.

Število tujih podjetij odvisno tudi od politike V zadnjih letih se je po podatkih omenjenega urada število tujih podjetij v Sloveniji, predvsem na račun krize, sicer nekoliko zmanjšalo. Upad števila in deleža tujih podjetij po letu 2008 je bil posledica gospodarske krize. Ta je povzročila predvsem prenehanje delovanja manjših tujih podjetij, pretežno v lasti fizičnih oseb iz držav na območju nekdanje Jugoslavije, so zapisali na statističnem uradu.

Po besedah Gorana Novkovića iz Gospodarske zbornice Slovenije večja globalizacija pomeni, da imajo tuja podjetja vse večji pomen za slovensko gospodarstvo. Po njegovem mnenju brez večjega števila tujih podjetji tudi ne bomo mogli iz krize. Slovenija namreč, tako trdi Novković, nujno potrebuje finančne injekcije iz tujine. Ob tem je po njegovem prepričanju ključna tudi politična volja, ki bi lahko omogočila večje število tujih investicij.

Več znanja, večja uspešnost Glavnina tujih podjetij pri nas sicer prihaja iz osmih držav: iz štirih držav članic Evropske unije – Avstrije, Italije, Francije, Nemčije – ter iz štirih držav z območja nekdanje Jugoslavije – Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Srbije. "Bolj uspešna so tista podjetja, ki so internacionalizirana, saj zato posedujejo tudi največ znanja," pravi Novković, ki meni, da od tod najverjetneje izvira pogosto večja uspešnost in učinkovitost tujih podjetij.

Tuja podjetja znatno večja od domačih Relativna ekonomska uspešnost tujih podjetij v primerjavi z vsemi podjetji v državi je odvisna tudi od velikosti podjetij, so zapisali na statističnem uradu. Tuja podjetja so namreč znatno večja od slovenskih. Domača podjetja so leta 2011 v povprečju zaposlovala 4,4 osebe, povprečno število zaposlenih v vseh tujih podjetjih pa je bilo 19 oseb.

Novković meni, da so nekatera tuja podjetja v določeni meri res bolj zaželena med Slovenci, saj so pogosto bolj stabilna. Ob tem sicer poudarja, da so zaželeni zaposlovalci tudi številna uspešna domača podjetja.

Največ tujih podjetij pri nas je leta 2011 po podatkih državne statistike delovalo na naslednjih področjih: – trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (35 odstotkov), – gradbeništvo (16,5 odstotka), – industrija (9 odstotkov), – strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (11,6 odstotka).

Ne spreglejte