Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 8. 2014,
10.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

London Velika Britanija Irska referendum David Cameron

Torek, 19. 8. 2014, 10.55

7 let, 2 meseca

Brez EU bi londonski City utegnil samevati

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob morebitnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije bi se lahko številne banke, ki zdaj poslujejo v Londonu, preselile drugam. Ali je to še ena priložnost za Irsko?

Več bank iz ZDA, ki so za središče svojega evropskega poslovanja izbrale London, bi v primeru, da ta otoška država zapusti Evropsko unijo, resno premislile o premestitvi svojih ključnih pisarn, navaja poročilo, ki ga povzema časnik Financial Times. Isti vir, ki se sklicuje na "poznavalce razmer v bankah Bank of America, Citigroup in Morgan Stanley", omenja, da bi se v tem primeru za ameriške banke kot ena od privlačnejših nadomestnih možnosti odprla Irska, kamor so zaradi privlačne davčne politike že pred leti privabili globalna tehnološka podjetja, ki so tam ustanovila svoje evropske sedeže.

Ena izmed velikih prednosti, ki jo predvsem ameriške banke pridobijo z ustanovitvijo v Londonu (ali kjerkoli drugje znotraj Evropske unije), je, da s tem samodejno pridobijo pravico poslovanja v vseh 28 državah članicah. Če pa bi se Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske odločilo za izstop iz osemindvajseterice, bi s tem skoraj gotovo ostale brez te pomembne tržne prednosti.

To bi bil tudi hud udarec za britansko gospodarstvo, ki se sicer lahko pohvali z lepo rastjo bruto družbenega proizvoda, a precej, skoraj 80 odstotkov, na račun storitvenega dela – po nekaterih izračunih mu pomemben delež, skoraj polovico, prispevajo prav finančne storitve. Ob negotovi prihodnosti Otoka znotraj Evropske unije in načrtih za vzpostavitev evropske bančne unije so londonski finančniki vendarle že v "zelo zgodnjem obdobju" premlevanja mogočih scenarijev in, kot so zapisali, "nujnega preliminarnega načrtovanja".

Britanski premier David Cameron je napovedal referendum o novih osnovah članstva svoje države v EU, če bo njegova konservativna stranka vnovič izvoljena prihodnje leto. Njegove napovedi so okrepile strahove o morebitnem izstopu šestega največjega svetovnega gospodarstva iz skupnosti, ki so se ji pridružili leta 1973. Samo londonsko finančno središče ustvari skoraj desetino britanskega gospodarstva, zato je jasno, zakaj v Cityju z vedno več zaskrbljenosti spremljajo razmere, zaradi katerih bi izkupiček odlične molzne krave lahko začel pešati.

Ne spreglejte