Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
1. 2. 2017,
3.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

2

Natisni članek

IEDC management menedžer

Sreda, 1. 2. 2017, 3.37

6 let, 6 mesecev

Brez demokracije bodo šefi pogoreli

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

2

Manager. Podjetnik. Šef. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Neprestane in hitre spremembe ter negotovost zaradi globalizacije ostajajo ključni izzivi sodobnega menedžmenta na območju srednje in vzhodne Evrope, od vodij pa zahtevajo nove poslovne modele in nove načine vodenja.

To so pokazali rezultati poglobljenih intervjujev z več kot sto vodilnimi direktorji, predsedniki uprav in kadrovskimi direktorji iz desetih držav, med njimi Slovenije. Sodelovali so v raziskavi mednarodnega združenja Ceeman, ki deluje v okviru IEDC - Poslovne šole Bled.

Globalizacija, digitalizacija in demografske spremembe od menedžerjev zahtevajo notranjo spremembo podjetij, med drugim z:

- novimi poslovnimi modeli,

- novo organizacijsko kulturo,

- drugačnim pristopom k motivaciji zaposlenih ter

- inovativnim in kreativnim razmišljanjem.

Brez vključevanja zaposlenih ne bo šlo

"Načini vodenja morajo iti v smeri vključevanja zaposlenih v procese vodenja, v coaching, mentoriranje, usmerjanje. Ni več avtokratskega vodenja, temveč mora biti bolj demokratično. Vodja mora zaposlene spodbujati, da pokažejo svoje potenciale," pravi prodekanja za raziskovalno dejavnost na IEDC Alenka Braček Lalić in poudarja, da tega ne moreš doseči z dirigiranjem, temveč z zgledom.

Dober vodja zato še zdaleč ni zgolj strokovnjak za določeno področje, temveč oseba z dobrimi mehkimi veščinami, od čustvene inteligence do dobrih tehnik pogajanj.

Težava za delavce, ki se težko prilagajajo spremembam

Alenka Braček Lalić | Foto: IEDC Foto: IEDC Prilagoditev zunanjim vplivom ima nedvomno vpliv tudi na zaposlene, ki v demokratičnem sistemu vodenja dobijo večjo vlogo, tehnološke spremembe pa od njih zahtevajo predvsem nova znanja.

Mnogi delavci si želijo takšnih sprememb, večji izziv pa so prilagoditve za tiste, ki imajo radi rutino, varnost in se težko spopadajo s spremembami, poudarja sogovornica.

Glede zaposlenih za vodje težavo predstavljajo tudi demografske spremembe in posledične generacijske razlike.

Tu je izziv predvsem, kako zmanjšati vrzel med dvema generacijama, "saj imate starejše ljudi in mlado generacijo, ki ima povsem druge vrednote in odnos do dela", pravi Braček Lalićeva.

Inovativno razmišljanje izziv predvsem za korporacije

Devet vodilnih menedžerjev iz Slovenije, ki so sodelovali v raziskavi, je posebej poudarilo tudi pojav novih konkurentov in novih trgov.

S tem se po besedah Braček Lalićeve še posebej težko spopadajo večja podjetja in korporacije. V ta namen večina ustanavlja notranje inkubatorje ali pa se s tem namenom poveže z zunanjimi pospeševalniki, spin off podjetji ali drugimi raziskovalnimi ustanovami.

Z raziskavo želi IEDC odgovoriti na očitke, da visoko šolstvo in poslovne šole nasploh ne sledijo trendom in potrebam na trgu dela ter razmeram v gospodarstvu. "Želimo razumeti njihove potrebe ter jih prevesti v programe, seminarje in delavnice, s katerimi bi se odzvali na njihove izzive in potrebe," pojasnjuje Braček Lalićeva.

Ne spreglejte