Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
15.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

5

Natisni članek

Alenka Bratušek drugi tir investicija ministrstvo za infrastrukturo

Petek, 1. 2. 2019, 15.07

5 let, 2 meseca

Bratuškova si je ogledala arheološka dela na trasi drugega tira #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

5

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je skupaj z generalnim direktorjem 2TDK Dušanom Zorkom ogledala arheološka izkopavanja na trasi drugega tira. Slednja naj ne bi predstavljala ovire za začetek del. Ministrica je ob tem opozorila, da je investicijski program živ dokument in da so možne tudi racionalizacije.

Dela napredujejo po načrtih, je v izjavi po ogledu izkopavanj povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in izrazila zadovoljstvo, da bo projekt gradnje drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom nekaj doprinesel tudi arheološki stroki.

drugi tir
Novice Bratuškova: Za gradnjo drugega tira potrebujemo 1,2 milijarde evrov #video

Arheološka dela naj ne bi predstavljala ovire za začetek del

Vodja arheoloških raziskav Tomaž Fabec je navedel, da morajo arheologi izkopna polja sprostiti do septembra, sicer pa to, kar so do zdaj odkrili, ne predstavlja ovire za začetek del. Tako so doslej odkrili sledi novoveške uporabe prostora za namene vinogradništva in kmetijstva pa tudi rimskodobne in celo prazgodovinske sledi.

Bratuškova je glede pomislekov projektnega sveta za civilni nadzor drugega tira ponovila, da je investicijski program živ dokument, ki ga bodo v prihodnje še dopolnjevali in spreminjali, tako da so tudi v nadaljevanju možne racionalizacije.

Alenka Bratušek
Novice Drugi tir prihodnji teden na vladi: Zmoremo brez Madžarov #video

Bratuškova si želi, da se projekt izpelje za čim manj denarja

Z naslova pribitka za cestnine je v investicijskem programu predvidenih 122 milijonov evrov, denar pa se bo zbiral vse do konca leta 2025 in je predviden za dokapitalizacijo podjetja 2TDK. Tako naj bi se investicija, skupaj z denarjem z naslova uporabnine in pretovora, poplačala sama.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob ogledu arheoloških del na trasi drugega tira poudarila, da si želi, da se projekt izpelje za čim manj denarja. | Foto: STA , Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob ogledu arheoloških del na trasi drugega tira poudarila, da si želi, da se projekt izpelje za čim manj denarja. Foto: STA ,

V zvezi z napovedjo sveta za civilni nadzor o reviziji projekta je Bratuškova pojasnila, da je enako predlagalo tudi novo vodstvo 2TDK. "Nam je ključno, da številke, ki so notri, temeljijo na konkretnih podatkih," je povedala ministrica in dodala, da je prva, ki si želi, da se investicijo izpelje za čim manj denarja.

Tudi Zorko je potrdil, da se zavzemajo za revizijo ter izrazil prepričanje, da bodo projekt izpeljali kakovostno in v okviru danih parametrov. Projekt je po njegovem treba izpeljati predvsem zaradi naših zanamcev, "ker bo brez tega Slovenija izgubila stik z Evropo".

Civilni nadzorniki drugega tira za novo revizijo projekta

Projektni svet za civilni nadzor nad projektom gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ocenjuje, da je investicijski program za drugi tir v določenih točkah nepopoln in pomanjkljiv. Od vlade po besedah predsednika sveta Jadrana Bajca pričakujejo, da konsistentnost investicijskega programa preveri z neodvisno revizijo projekta.

Bajec je med drugim izrazil začudenje, da družba, kot je Deloitte, do investicijskih podatkov ni prišla povsem samostojno in neodvisno, ampak da so podatke, ki jih javnost že poznala, ocenili, prilagodili in primerjali z drugimi investicijami. "Menimo, da že v tem pristopu to pomeni neko rezervo za projekt," je dejal Bajec.

nesreča tovornjak Kranj
Novice Zapora kranjske obvoznice: neučakani vozniki in nezadovoljni trgovci

Glede sodelovanja drugih držav pri projektu vlada še ni sprejela končne odločitve

Bratuškova je sicer prepričana, da si Evropska investicijska banka (EIB) ne more dovoliti, da ne bi bila zraven pri projektu. Vsakič, ko se srečajo s predstavniki EIB, je na mizi manj vprašanj, kljub temu pa se pogovarjajo tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). "Mi moramo imeti in bomo imeli konec maja konkretno zaprto finančno konstrukcijo za to, da evropska sredstva ne bodo ogrožena," je zatrdila ministrica in dodala, da načrt za dvotirno progo vsekakor ostaja, vendar bo projekt terjal čas.

Glede sodelovanja drugih držav vlada še ni sprejela končne odločitve, je pa za Bratuškovo ključno, da je v državnem proračunu predvidenih 400 milijonov evrov za kapital 2TDK. Po njenih besedah je sicer ena od možnosti tudi ta, da bi 2TDK izdal obveznice za financiranje projekta, druge države pa bi lahko pri tem sodelovale prek njihovega nakupa.

V zvezi s pobudami iz Furlanije - Julijske krajine o izvzemu obmejnega območja iz vinjetnega sistema je ministrica še pojasnila, da bo pred sprejemom končne odločitve govorila s predstavniki Darsa, sicer pa osebno meni, "da ko narediš eno izjemo, jih je potem lahko seveda sto in več in potem bomo lahko kmalu vinjete ukinili".

Ne spreglejte