Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
9.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

letalo Taxi Boeing brezpilotni letalniki

Petek, 25. 1. 2019, 9.38

5 let, 3 mesece

Boeing preizkusil brezpilotni zračni taksi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
turbulence letala Boeing | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hčerinska družba ameriškega proizvajalca letal Boeing Aurora Flight Sciences je ta teden v Virginiji preizkusila električno letalo z vertikalnim vzletanjem in pristajanjem, ki naj bi bil eden prvih korakov k selitvi množičnega prometa z avtocest na zemlji na avtoceste v zraku, ki pa jih bo treba še razviti.

Prototip naj bi imel doseg dobrih 80 kilometrov, dolg je 9,1 metra in širok 8,5 metra. Njegov trup je podoben trupu majhnih enomotornih letal, ima pa več propelerjev, ki omogočajo navpično vzletanje in pristajanje.

Gre za neke vrste zračni taksi brez voznika oziroma pilota, podobno tehnologijo pa razvijajo tudi druga podjetja, ki sledijo idejam Hollywooda.

Airbus je lani nekaj podobnega preizkusil v Oregonu, Uber pa v partnerstvu z omenjeno Auroro razvija sistem prevozov v zraku, kot jih danes izvaja na cestah. Leta 2023 naj bi tako že leteli v Dallasu in nato tudi v Los Angelesu.

Boeing sicer razvija tudi brezpilotno električno tovorno letalo.

Vse to sicer zveni imenitno, vendar bo treba doreči prometna pravila. Že zdaj je na nebu nad ZDA vsak dan na tisoče letal, v primeru uvedbe manjših letal za osebne prevoze pa bi jih bilo na milijone. Zato naj bi hčerinska družba Boeinga NeXt že sodelovala z regulatorji pri razvoju sistema in pravil.

Embraer podpisal sporazum o prodaji proizvodnje letal Boeingu

Brazilski proizvajalec letal Embraer je četrtek podpisal sporazum o prodaji svoje proizvodnje potniških letal ameriškemu Boeingu in določil datum, ko naj bi zeleno luč povezovanju dali tudi delničarji. Skupščina bo 26. februarja.

Kljub začetni zadržanosti je v začetku tega meseca soglasje k poslu, s katerim se bo vzpostavilo 5,2 milijarde dolarjev vredno strateško partnerstvo, dal tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Embraer je bil privatiziran leta 1994, vendar pa je država obdržala t.i. zlato delnico, s katero je pri strateških odločitvah lahko uveljavljala veto.

Ne spreglejte