Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
27. 8. 2014,
14.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

upokojenci Anja Kopač Mrak

Sreda, 27. 8. 2014, 14.17

7 let, 2 meseca

Bodo v prihodnje upokojenci lahko tudi samostojni podjetniki?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi zadnjih zapletov glede nezdružljivosti opravljanja dejavnosti s. p. in prejemanja pokojnine ministrstvo za delo razmišlja o rešitvah, ki bodo šle v smer manjše nezdružljivosti.

Dozdajšnji zakoni o pokojninskem in invalidskem zavarovanju temeljijo na nezdružljivosti dela oziroma opravljanja dejavnosti in prejemanja pokojnine. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1), ki je bil veljaven do 31. decembra 2012, pozna nekaj izjem glede nezdružljivosti, ki pa jih zdaj veljavni zakon (ZPIZ-2) ne pozna.

658 upokojencev podjetnikov Upokojenci, ki so se upokojili po ZPIZ-1 in opravljajo tudi dejavnost s. p., morajo uskladiti lastnost zavarovanca oziroma se obvezno zavarovati do konca letošnjega leta. Glede tistih upokojencev, ki so se upokojili po ZPIZ-2, pa je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje začel januarja letos izvajati sistemsko primerjavo podatkov iz Poslovnega registra Slovenije in evidence uživalcev pokojnin.

Pri tem je zavod odkril, da bi moralo biti 658 upokojencev v skladu z zakonodajo že vključenih v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz naslova opravljanja samostojne pridobitne dejavnosti.

"Grešnikov" je bilo okoli sto Med temi upokojenci je 568 samostojnih podjetnikov, 33 evidentiranih odvetnikov, 23 proizvajalcev električne energije, devet zasebnih športnih delavcev, osem registriranih zdravnikov, zobozdravnikov ali zasebnih zdravstvenih delavcev, trije samozaposleni v kulturi ter po en registrirani poklicni športnik in registriran lekarnar.

Od teh 658 upokojencev je bilo v 15 odstotkih (torej pri okoli stotih) primerov izdana odločba o obvezni vključitvi v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kot je na novinarski konferenci poudaril generalni direktor zavoda Marijan Papež, pa bodo tem upokojencem – po "posebnem angažmaju ministrice za delo Anje Kopač Mrak" – omogočili, da vrnejo le polovico pokojnine, razen če je v letu, ko je opravljal dejavnost, dobiček presegal minimalno plačo. Nezdružljivost statusov za socialne partnerje ni bila sporna Na zavodu ne vedo, koliko denarja bodo morali v povprečji vrniti upokojenci podjetniki. Če pa se vzame za primer upokojenca s pokojnino 500 evrov oziroma na letni ravni šest tisoč evrov, to pomeni, da bo moral vrniti tri tisoč evrov.

Ministrica Kopač Mrakova je poudarila, da v času sprejemanja ZPIZ-2 nobenemu od socialnih partnerjev v Ekonomsko socialnem svetu (ESS) ni bila sporna nezdružljivost opravljanja s. p. in prejemanja pokojnine.

Večina evropskih držav dovoljuje dvojni status Zdaj pa so na ministrstvu, ko so se v medijih pojavili primeri upokojencev, ki morajo vračati svojo pokojnino, preučili zakonodajo v nekaterih drugih državah in ugotovili, da večina evropskih držav dovoljuje dvojni status. Zato bodo tudi pri nas šli v smeri večje združljivosti statusov.

Vendar, kot poudarja ministrica, potem bo treba izenačiti statuse oziroma njihovo združljivost za vse kategorije, tudi za zaposlene. Potem se bo treba pogovarjati tudi o plačevanju socialnih prispevkov, kajti na ministrstvu z neplačevanjem socialnih prispevkov ne želijo ustvarjati nelojalne konkurence na trgu. V evropskih državah so glede tega različne rešitve: v večini imajo plačevanje prispevkov, nekatere države imajo tudi omejitve glede višine dohodka, ki ga lahko prejmeš.

Ne spreglejte