Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
18. 9. 2014,
13.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor gospodarstvo turizem

Četrtek, 18. 9. 2014, 13.55

7 let, 2 meseca

Bodo štajerski podjetniki znali izkoristiti nastope Maribora v ligi prvakov?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če podjetje jemlje vlaganje v korporativni imidž in marketing kot strošek, potem tovrstnih dogodkov nikoli ne more dolgoročno unovčiti, opozarjajo na Štajerski gospodarski zbornici.

Medtem ko NK Maribor navdušuje z igrami v Evropi, je gospodarsko stanje v mestu ob Dravi vse prej kot navdušujoče. Po zadnjih podatkih je v Mestni občini Maribor kar 18-odstotna registrirana brezposelnost. Mesto zato nujno potrebuje gospodarski zagon, s katerim bi prišla nova delovna mesta.

Z nastopi NK Maribor v ligi prvakov se priložnost ponuja tudi štajerskemu turizmu. Jo bo mariborsko gospodarstvo znalo izkoristiti?

Mnoga podjetja v glavnem sledijo le proizvodni logiki "Brez dvoma je sodelovanje NK Maribor v ligi prvakov odlična priložnost za Maribor in za mariborsko gospodarstvo, že samo zato, ker je v mesto, pa tudi v državo, prinesla nekakšen pozitiven in optimističen naboj, ki ga v teh kriznih časih zares primanjkuje," pravi Aleksandra Podgornik iz Štajerske gospodarske zbornice.

Kako bodo posamezna podjetja izkoristila to priložnost, je po njenih besedah vedno odvisno od njih samih, vendar se žal izkazuje, "da mnoga podjetja v regiji v glavnem sledijo zelo proizvodni logiki in se ne odločajo za marketinške prijeme, ki v takih primerih edini lahko pomenijo dolgoročni uspeh".

Samo povezana turistična industrija lahko izkoristi priložnost "Če podjetje meni, da je vlaganje v korporativni imidž in marketing strošek, potem tovrstnih dogodkov nikoli ne more dolgoročno unovčiti. In potem bodo tekme izpadle kot enkratni dogodek, ki nas bo sicer 'dvignil', mogoče bo zaradi tega v kakšnem hotelu zapolnjena kakšna soba več, dolgoročno pa ta hotel ne bo pridobil prepoznavnosti in s tem obiskanosti na daljši rok, še manj pa na primer turistična industrija Maribora v celoti," je prepričana Podgornikova.

Izpostavila je, da bi samo povezana mariborska turistična industrija lahko v resnici unovčila priložnost, ki jo je klub dal Mariboru.

"Če bomo to spoznali in vzpostavili sodelovanje in skupne marketinške, oglaševalske, sejemske in druge nastope, potem bo tudi to pozitiven učinek. Popolnoma enako je pri vseh drugih dejavnostih. Samo dobro premišljene in zastavljene strategije nastopa in umeščanja lahko prinesejo dolgoročne rezultate in samo v takšnih situacijah lahko takšni dogodki pomenijo pozitivni impulz, neki pospešek, ki si ga vsi želimo," je sklenila.

Večina navijačev ostane največ dva dni Tanja Srečkovič z mariborskega Zavoda za turizem nam je povedala, da po njihovih izkušnjah tuji navijači ob obisku tekem ostanejo v mestu dan ali dva, prizadevajo pa si, da bi jih zadržali čim dlje, zato so že navezali stike z navijaškimi klubi in jim predstavili svojo ponudbo.

Dodala je še, da pripravljajo strategijo, kako bi sodelovanje Maribora v ligi prvakov izkoristili za to, da bi v mesto pripeljali več obiskovalcev tudi po koncu nastopov nogometnega kluba v Evropi.

Ne spreglejte