Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
3. 3. 2016,
15.33

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance dražba parkirna mesta Šiška

Četrtek, 3. 3. 2016, 15.33

7 mesecev, 4 tedne

Bodo Šiškarji razgrabili 330 parkirnih mest, ki bodo na dražbi?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Šiški v Ljubljani bo prihodnji teden na dražbi na prodaj garažna hiša. Če je ne bodo prodali v celoti, bodo na prodaj posamezna parkirna mesta po izklicni ceni dobrih petih tisočakov.

Parkirni kaos se je iz ljubljanskega mestnega središča preselil v spalna naselja. Medtem ko stanovalci komajda najdejo kakšno prosto parkirno mesto, pogosto na zelenici, redke parkirne hiše samevajo. V Šiški bi se lahko to kmalu spremenilo.

Poleg 330 parkirnih mest na prodaj še skladišča in poslovni prostor Devetega marca bo namreč na dražbi na prodaj garažna hiša na Kavadarski cesti, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na prodaj so parkirna mesta, skladišča in nedokončan poslovni prostor.

Garažno hišo Šiška je leta 2010 zgradilo celjsko podjetje Pluton Gradnje, ki je pred stečajem svoje nepremičnine prepisalo na druga podjetja. Šišenski projekt je tako na primer končal v rokah podjetja KER 12, ki se je ukvarjalo z zaključnimi deli v gradbeništvu, nato pa tudi to pristalo v stečaju. Njegovo premoženje in terjatve so se prenesle na DUTB.

Do zdaj prodanih le 40 parkirnih mest V garažni hiši je 370 parkirnih mest. Sprva so bila na prodaj za okoli 18 tisoč evrov, okoli 40 lastnikov jih je na koncu kupilo za 12 tisočakov. Zdaj je 330 parkirnih mest na prodaj po izklicni ceni 5.184 evrov. V pritličju objekta poslujejo živilska in tekstilna trgovina ter gostinski lokal, ki pa so v najemu.

A stečajna upraviteljica podjetja KER 12 Ermina Bajuk bo skušala objekt najprej prodati v celoti – tako kot na predhodnih dveh dražbah, ki sta bili neuspešni. Izklicna cena zanj znaša 1,46 milijona evrov.

V drugem poskusu se bodo prodajale posamezne etaže V primeru neuspešne prodaje parkirne hiše kot celote bo na isti dražbi sledil drugi poskus, v katerem bodo objekt prodajali po nadstropjih. Vključno s kletjo in streho gre za osem etaž.

Izklicna cena za kletno etažo, kjer sta tudi dve skladišči, je 334 tisočakov. Etaže s parkirnimi mesti so na prodaj med 160 in 180 tisočaki, streha na vrhu objektu, kjer je 40 parkirnih mest, pa za 120 tisoč evrov.

Ugodna izklicna cena za parkirišče Če Bajukova ne bo našla kupcev niti za posamezne etaže, bo na isti dražbi prodajala posamezne dele objekta. Izklicna cena za 12 kvadratnih metrov velika parkirna mesta znaša 5.184 evrov, nekoliko cenejša so tista na strehi. Zanje bo treba odšteti 3.456 evrov, če jih bodo seveda prodali po izklicni ceni.

Parkirna mesta v garažnem objektu pod stanovanjskim naseljem Mostec se na primer v stečaju Vegrada prodajajo po izhodiščni ceni 9.750 evrov.

Gre v tretje rado? Bajukova pravi, da zanimanje kupcev obstaja tako za celoto kot za posamezne dele objekta. "Objekt si želim prodati v celoti ali posamezno etažo. Če to ne bo mogoče, bomo prodajali posamezna parkirna mesta. Pričakujem, da bo tretja dražba uspešna," je optimistična Bajukova.

Zainteresirani kupci morajo za sodelovanje na dražbi najpozneje do 8. marca vplačati varščino v višini deset odstotkov izklicne cene. Ogled nepremičnin je mogoč po predhodnem dogovoru s stečajno upraviteljico. Dražba bo potekala med 10. in 17. uro v sejni sobi OPF poslovnega objekta na Dunajski 129 v Ljubljani.

Ker bodo vse dražbe potekale na isti dan, se lahko zgodi, da bodo parkirnih mest željni dražitelji z vplačanimi varščinami v primeru nakupa celotnega objekta domov odšli z dolgimi nosovi. Seveda jim bodo varščino vrnili v roku treh dni.

Ne spreglejte