Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2012,
15.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija Arktika

Petek, 5. 10. 2012, 15.09

7 let, 2 meseca

Bodo Rusi dovolili Zahodu, da črpa nafto iz Arktičnega oceana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski minister za energetiko Alexander Novak je za Financial Times razkril, da je na njihovi mizi predlog, ki bi dovoljeval tujim podjetjem črpanje nafte na Arktiki.

Ruske oblasti vneto razmišljajo, ali bi zahodnim podjetjem odobrile licence za črpanje nafte na svojem teritoriju v Arktičnem oceanu. Analitiki pa že ocenjujejo, da bi bila ta poteza izredno drzna, saj bi s tem Rusija postala bolj privlačna za investicije iz tujine.

Minister za energetiko Alexander Novak je za spletno stran Financial Times povedal, da bi takšen predlog dovoljeval tujim podjetjem, da bi imela dostop do proizvodnje, hkrati pa bi lahko postala tudi solastniki licenc za črpanje nafte. To pa bi pomenil korak v popolnoma drugačno smer, kot je bilo do tedaj v navadi. Ruske oblasti so takšne vrste licenc v preteklost podeljevale le državnim podjetjem, kot sta Gazprom in Rosneft.

Tuja podjetja že navdušena nad predlogom Novak pa je o predlogu spregovoril po tem, ko so se zanimanja zahodnih podjetij za Arktični ocean, ki je sicer bogat z ogljikovodikom, močno povečala. "Takšen predlog bi pozdravili, saj bi poenostavili strukturo vlaganj v Rusiji, hkrati pa bi se približali modelu, kot ga poznamo," je povedal vodja raziskovanja Tim Dodson iz norveškega podjetja Statoil.

Ruski minister Novak je še poudaril, da o tem predlogu trenutno še razglabljajo na ministrstvu za energijo, za zdaj pa še niso sprejeli nobene končne odločitve. Kljub temu pa je povedal, da bi v poštev za pridobitev licence prišla le tista podjetja, ki upoštevajo okoljevarstvena pravila, so tehnološko napredna in finančno stabilna.

Zavedajo se, da brez pomoči tujih podjetij ne bo šlo Investicije v južno Karsko morje in južno Barentsovo morje so za Rusijo vitalnega pomena, če bo še naprej želela proizvesti deset milijonov sodčkov nafte na dan. Novak je pri tem dejal, da bo do leta 2030 med 25 in 30 odstotki proizvodnje surove nafte prihajalo iz območja arktičnega kroga. Pri tem pa se ruske oblasti zavedajo, da brez spretnosti zahodnih podjetij in njihovega financiranja ne bodo popolnoma izkoristili bogastva, ki ga skriva Arktični ocean.

Tega se že nekaj časa zaveda tudi rusko podjetje Rosneft, ki je pred kratkim sklenilo pogodbe o vrtanju nafte s podjetji ExxonMobil in Eni. Ta pogodba je podjetjema podelila le manjšinsko vlogo, saj je Rosneft še vedno edini lastnik vseh licenc za vrtanje nafte.

S sprejetjem predloga pa bodo morale ruske oblasti razmisliti še o reformi fiskalnega sistema tako, da bi bolj spodbujal investicije. Rusija namreč namesto obdavčevanja profitov podjetij pravzaprav obdavčuje samo proizvodnjo. Ministrstvo za energetiko pa bo po besedah Novaka že prihodnje leto predstavilo načrt reforme davčnega sistema.

Ne spreglejte