Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
13.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dolg obveznice

Petek, 12. 4. 2013, 13.03

7 let, 2 meseca

Bo za letošnji obrok plačila avtocestnega dolga potrebno posojilo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dars mora letos plačati 202 milijona evrov, skoraj 86 milijonov je obresti za najeta avtocestna posojila.

Džavni avtocestni družbi, ki naj bi letos za naložbeno dejavnost namenila okoli 138 milijonov evrov, se obeta precej težko leto, napovedujejo poznavalci. Čeprav ne tako težko kot prihodnje, ko v poplačilo zapade rekordnih 416 milijonov evrov avtocestnega dolga (avtocestna družba ima skupaj dobre štiri milijarde evrov iz naslova preteklega zadolževanja za graditev mreže slovenskih avtocest in hitrih cest).

Samo za obresti mora Dars letos plačati skoraj 86 milijonov Lani je imel Dars z nekaj manj kot 1300 zaposlenimi skoraj 306 milijonov evrov čistih prihodkov, kar je okoli pet milijonov evrov manj kot leto prej, od tega je bilo 295 milijonov evrov od cestnin. V preteklem letu pa je poravnal za okoli 178 milijonov (glavnice in obresti) zapadlih finančnih obveznosti. Letos mora plačati kar 202 milijona, od tega skoraj 86 milijonov obresti.

Avtocestna družba ne more računati na dvig prihodkov Občutnega povečanja Darsovih prihodkov letos ne bo. Kriza in recesija sta naredili svoje, zato na precej več od okoli 300 milijonov evrov prihodkov v Darsu letos ne morejo računati. Matematika je preprosta: če podjetje za delovanje potrebuje okoli sto milijonov evrov, za dobrih dvesto milijonov pa mora letos poravnati finančnih obveznosti, postane kristalno jasno, da se bo letos Dars, ki se po zatrjevanju vodstva v preteklih dveh letih ni na novo zadolžil, vseeno moral spet na novo zadolžiti. Drugače preprosto ne bo šlo!

Bo Dars izdal novo emisijo obveznic? Za koliko se bo Dars na novo zadolžil oziroma morda izdal novih vrednostnih papirjev – obveznic, ostaja uganka. Kot ostaja skrivnost tudi to, kako aktivno se vodstvo avtocestne družbe, ki jo od lanskega avgusta kot predsednik s polnim mandatom – prej bil le začasni prvi mož – vodi Matjaž Knez, pogaja s posojilodajalci in potencialnimi investitorji. Gotovo pa se zelo mudi in Darsu že krepko teče voda v grlo …

Ne spreglejte