Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 1. 2011,
15.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 1. 2011, 15.26

7 let, 2 meseca

Bo predor Markovec končal Alpine BAU ali kdo drug?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Darsu bodo do petka počakali na pisno zagotovilo avstrijskega gradbenika o nadaljevanju del v Markovcu, predor pa ne bo stal le 64,5 milijona evrov.

Prva dama Darsa Mateja Duhovnik je za SiOL priznala, da so pogajanja z avstrijskim gradbenikom težavna, vendar pa pričakuje, da bodo od Alpine BAU do roka na državno avtocestno družbo prejeli pisno zagotovilo, da bo nadaljeval dela, ki jih je zaradi finančnih težav in prezadolženosti pred poldrugim mesecem ustavil njegov propadli slovenski partner CPM. Konzorcij obeh gradbenih podjetij je z najcenejšo ponudbo zmagal na javnem razpisu za gradnjo predora Markovec na hitri cesti med Koprom in Izolo.

Z ultimatom čakajo na zagotovilo Alpine BAU V Darsu po besedah Duhovnikove verjamejo ustni obljubi vodstva Alpine BAU, da bodo nadaljevali dela v predoru. Uradno se z avstrijskim gradbenikom ne pogajajo o ceni, ampak le o vnovičnem začetku del. "Avstrijski partner CPM je v skladu z decembra 2009 podpisano pogodbo solidarno odgovoren za dokončanje projekta," poudarja prva dama Darsa, "mi zdaj le čakamo!"

Markovec zagotovo ne bo končan le za 64,5 milijona evrov Viri blizu Darsa pa opozarjajo, da avstrijski gradbenik omahuje zlasti zaradi pogodbene cene, s katero je konzorcij CPM-Alpine BAU zmagal na javnem razpisu. Za 64,5 milijona evrov avstrijski partner mariborskega CPM, ta je v postopku prisilne poravnave, ne more in seveda ne želi dokončati projekta, trdijo poznavalci. Zato Markovca zagotovo ne bodo dogradili za 64,5 milijona evrov. Niso redki, ki menijo, da bo cena presegla 90, če ne celo sto milijonov. Kar je sicer že običajna praksa slovenske gradnje avtocest.

Če Avstrijci ne bi nadaljevali del, bo potreben nov javni razpis Na avtocestni družbi čakajo na pisno zagotovilo Alpine BAU, da bo nadaljeval dela, in seveda informacijo, kdaj bodo mehanizacijo morda res pripeljali na gradbišče Markovca. Pretirano veliko manevrskega prostora Darsova uprava, predseduje ji Mateja Duhovnik, tudi nima. Če Avstrijci ne bi nadaljevali del, je edina možnost odpoved pogodbe in nov javni razpis z novimi ponudniki. Vrednost predorske naložbe pa zagotovo ne bi bila več 64,5 milijona evrov, ampak vsaj nekaj deset milijonov evrov več. Novi razpis pa bi seveda vsaj za leto oddaljil dograditev predora, ki že zdaj ne more biti več končan in tudi prevozen v roku – do spomladi leta 2013.

Ne spreglejte