Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stečaj stečajni postopek Veljko Jan Miro Cerar Zoran Janković Mestna občina Ljubljana

Četrtek, 8. 10. 2015, 12.31

6 let, 6 mesecev

Bo podjetje, ki je zaradi spornih poslov na več črnih listah po svetu, postalo glavni ljubljanski "komunalec"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V povezavi z nakupom ljubljanskega podjetja KPL je pomembna klavzula, ki določa, da lahko MOL brez kazni odpove koncesijsko komunalno pogodbo, če mu novi lastnik ne bi bil pogodu.

V torek smo poročali, da je stečajni upravitelj podjetja CPL Veljko Jan za nakup hčerinskega komunalnega podjetja KPL prejel osem zavezujočih ponudb. Najboljšo v višini 6,5 milijona evrov je po naših podatkih oddalo bosansko podjetje MG MIND iz Podbrda v Mrkonjić gradu, ki je po trditvah Jana pred tem opravilo skrbni pregled poslovanja podjetja.

MG MIND na treh črnih listah Gre za podjetje, ki je zaradi nepoštenih poslovnih praks na tako imenovani črni listi Svetovne banke in ima prepoved udeleževanja razpisov, ki jih pripravlja ta mednarodna institucija. Ko smo Jana – ta sicer o imenih podjetij, ki so oddala zavezujoče ponudbe, ni želel govoriti – vprašali, ali ve, da je MG MIND omenjeni črni listi, je odgovoril, da ne in da to za stečajni postopek niti ni pomembno. Po njegovih besedah zakonodaja kot kriterij za izbiro ponudnika določa najvišjo ceno. Družbo MG MIND je po zaslugi spornih poslovnih praks pristala še na dveh drugih črnih listah, Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in Interameriške razvojne banke (Inter-American Development Bank), prepoved sodelovanja pri poslih velja do avgusta 2016. "To pomeni, da podjetje ne more sodelovati pri projektih institucij, ki so jo uvrstile na črno listo, nima pa veljave v Sloveniji. Pri prodaji namreč ne gre za projekt teh institucij," razlaga Jan.

Šest skrbnih pregledov, zatem pa osem zavezujočih ponudb Stečajni upravitelj Jan je v začetni fazi prodaje KPL prejel 18 nezavezujočih ponudb, višina ponujenih zneskov je bila med štirimi milijoni in 5,9 milijona evrov. Skrbni pregled z vpogledom v podatkovno sobo, tam so na voljo finančni in pravni podatki o družbi KPL, je po naših informacijah opravilo šest potencialnih kupcev. Za oddajo zavezujočih ponudb je bilo treba nakazati petodstotno kavcijo, to pomeni vsaj 200 tisoč evrov depozita na račun stečajnega upravitelja. A na Janov naslov je pozneje prispelo osem zavezujočih ponudb, ne zgolj šest, kolikor je bilo družb, ki so opravile skrbni pregled podjetja. Ena od dveh družb, ki nista šli v skrbni pregled, je po naših informacijah prav MG MIND, čeprav Jan zatrjuje drugače.

V igri rusko podjetje, za katerim stoji Marjan Groff z Deviških otokov Drugo najvišjo ponudbo takoj za MG MIND je v višini 6,2 milijona evrov oddalo nepoznano rusko podjetje, v povezavi s katerim se pojavlja ime slovenskega poslovneža Marjana Groffa. Tudi rusko podjetje po naših informacijah pred tem ni opravilo skrbnega pregleda družbe KPL. Na naše vprašanje, katero podjetje, ki je oddalo zavezujočo ponudbo, ni opravilo skrbnega pregleda, stečajnik Jan ni znal odgovoriti. "To me pravzaprav ne zanima, saj so skrbne preglede opravili na sedežu podjetja KPL. Lahko da so se kupci zanašali tudi na javno objavljene podatke," nam je odgovoril. Kdo je Marjan Groff, ki je povezan z drugim najvišjim ponudnikom? Mediji so pred dvema letoma razkrili, da posluje v davčni oazi na Deviških otokih. V preteklosti je bil Groff dejaven kot nadzornik več slovenskih podjetij, recimo primorskega Mipa in Iskre Avtoelektrike, z močnimi povezavami v Cerkvi in pozneje v stranki Zares, imel pa naj bi zelo dober nos za ustvarjanje denarja.

Popoldne se začnejo pogajanja, kdo bo ponudil največ? Drugi krog pogajanj o končni prodajni ceni za ljubljanskega "komunalca" se bo nadaljeval danes ob 16. uri. "Gre predvidoma za zadnji krog pogajanj. Ker v zavezujoči ponudbi ni bilo treba točno definirati končne cene, so v igri za nakup tudi preostali interesenti. Z njimi se bom pogajal le za ceno, ki bo višja od 6,5 milijona evrov," nam je v torek dejal Jan. Sporna pogodbena klavzula, ki MOL omogoča, da od KPL odide brez kazni Družba KPL ima z Mestno občino Ljubljana (MOL) sklenjeno koncesijo o opravljanju komunalnih storitev do leta 2026. V koncesijski pogodbi je po naših zanesljivih informacijah tako imenovana klavzula change of control. Ta določa, da lahko v primeru spremembe lastniškega statusa pri koncesionarju MOL brez kazni odpove koncesijsko pogodbo.

"To določilo po mojem mnenju ne zdrži pravne presoje in je problematično. Je pa imel vsak kupec možnost videti koncesijsko pogodbo in je o tem lahko presodil sam," meni odvetnik Jan.

KPL eksistenčno odvisen od koncesije z MOL V igri za nakup KPL so na podlagi oddanih zavezujočih ponudb med drugim tudi mariborski Nigrad, pomurski Pomgrad in avstrijski Strabag. Podjetje KPL je koncesionar Mestne občine Ljubljana za gradnjo in vzdrževanje cest, urejanje in varstvo ulic, izvajanje zimske službe, urejanje mestnih zelenic … Koncesija z Ljubljano pa KPL prinese več kot 80 odstotkov vseh prihodkov, kar pomeni, da je KPL, ki ima 312 zaposlenih, eksistenčno odvisen od koncesije z MOL. Podjetje je imelo lani po podatkih Bizi.si slabih 22 milijonov evrov čistega prihodka od prodaje in dober milijon čistega dobička.

Ne spreglejte