Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 1. 2011,
18.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 1. 2011, 18.15

7 let, 2 meseca

Bo novi zakon omogočil prodajo nekakovostnih izdelkov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za gospodarstvo je javno obravnavo predloga novele zakona o varstvu potrošnikov podaljšalo do 15. januarja.

Do predloga novele, ki med drugim ukinja obvezno garancijo, so kritični predvsem v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Javna obravnava je bila sprva predvidena do 31. decembra. Kot so minulo sredo, ko je svoje pripombe predstavila ZPS, povedali na ministrstvu, bodo javno razpravo podaljšali, če bodo po koncu javne razprave ugotovili, da je pripomb na predlagane rešitve veliko. Preden bodo gradivo poslali v medresorsko usklajevanje, je predvideno, da ga bo obravnaval tudi strokovni svet Urada RS za varstvo potrošnikov.

Predloge lahko posredujete po elektronski pošti Ministrstvo je pozvalo zainteresirano javnost, naj svoje pripombe in predloge poda do 15. januarja na elektronski naslov gp.mg@gov.si.

O garanciji bosta odločala trgovec ali proizvajalec Naj ministrstvo podaljša javno obravnavo predloga novele, je minulo sredo pozvala predsednica ZPS Breda Kutin. Meni, da je predlog korak nazaj, saj ukinja obvezno garancijo, ki predstavlja pomemben instrument varstva potrošnikov. Opozorila je, da bi se po predlogu trgovec ali proizvajalec sama odločila, ali bosta za svoj izdelek ponudila garancijo za brezhibno delovanje, za koliko časa ter kako bo urejeno servisiranje izdelkov in zagotavljanje rezervnih delov.

Kutinova je spomnila, da je obvezna garancija za t. i. tehnično blago v Sloveniji uzakonjena že skoraj 40 let, pri čemer potrošnikom in drugim kupcem zagotavlja, da bo proizvajalec ali prodajalec morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem garancijskem roku, brezplačno odpravil najpozneje v 45 dneh ali pa izdelek zamenjal z novim. Po sedanji ureditvi morajo servisiranje in preskrbo z rezervnimi deli zagotavljati tudi tri leta po izteku garancije.

"Zakon bo omogočil prodajo nekakovostnih izdelkov" V ZPS so prepričani, da bi zakon, kot je predlagan, omogočil prodajo nekakovostnih izdelkov. Teh je po navedbah zveze na trgu čedalje več, pri čemer pa da za potrošnika ne pomenijo le ekonomske grožnje, ampak tudi morebitno nevarnost za njegovo zdravje in življenje.

Predlog novele inšpekcijskim organom odvzema pravno podlago za ukrepanje, kar pomeni, da bodo lahko potrošniki v primeru, da proizvajalec ali prodajalec ne bosta želela odpraviti napake, svojo pravico do brezhibnega izdelka uveljavljali le še s tožbo na sodišču, je opozorila Kutinova.

Predlog v skladu z evropsko zakonodajo Na ministrstvu so dejali, da so predlog pripravili v skladu z evropsko zakonodajo in prakso na tem področju ter da v času javne obravnave pripomb zainteresirane javnosti ne komentirajo.

V ZPS pravijo, da direktiva o prodaji blaga in s tem povezanimi garancijami ne zahteva ukinitve instituta obvezne garancije, temveč zgolj uskladitev zakona z direktivo v tistih določbah, ki urejajo prostovoljno garancijo, ki jo lahko za katerikoli izdelek ali storitev potrošniku obljubi prodajalec ali proizvajalec. Poleg tega direktiva navaja, dodaja ZPS, da lahko države članice sprejmejo ali ohranijo strožje določbe za zagotovitev višje ravni varstva potrošnikov.

Ne spreglejte