Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 12. 2010,
15.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 14. 12. 2010, 15.12

7 let, 2 meseca

Bo mariborsko letališče v začetku januarja zaprto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker država tudi po dveh neuspešnih razpisih ni našla najemnika za letališko infrastrukturo, naj bi zdaj poskusila z gospodarsko javno službo.

Zdaj se mudi. Konec leta namreč poteče pogodba sedanjemu upravljavcu letališča Edvarda Rusjana v Slivnici pri Mariboru – podjetju Aerodrom Maribor, katerega edini lastnik je družba Prevent Global v stečaju. Vlada pa še vedno nima tistega, ki bo tudi v prihodnjih letih upravljal drugo največje slovensko mednarodno letališče.

Bo Aerodrom Maribor tudi v prihodnje upravljavec letališča? Ker država v dveh poskusih prek javnih razpisov ni našla ponudnika za dolgoročni 30-letni najem letališča in infrastrukture na njem, naj bi na prometnem ministrstvu menda "urgentno" pripravljali uredbo, ki bo zagotovila izvajanje javne gospodarske službe na mariborskem letališču. Na prometnem ministrstvu so se zavili v molk, saj uradno ne komentirajo, kaj pripravljajo, po neuradnih informacijah pa naj bi bila uredba, ki naj bi na letališče prinesla gospodarsko javno službo, že pripravljena in čaka na medresorsko usklajevanje. Uredba naj bi zadolžila družbo Aerodrom Maribor, s katero bi morala vlada podpisati pogodbo o izvajanju gospodarske javne službe vodenja prometa in storitev, povezanih z oskrbo potnikov in blaga. Dejavnost pa bi morala država sofinancirati, podobno kot izvajanje gospodarskih javnih služb na železnici.

Če ne bo pogodbe, se Maribor lahko zapre? Če vlada do konca leta ne bo sprejela uredbe ali morda vnovič podaljšala le do konca leta veljavne pogodbe sedanjemu upravljavcu Aerodromu Maribor, ki je bila sklenjena leta 2006, se kaj lahko zgodi, da v začetku januarja obstane letališki promet na letališču v Slivnici. Brez pogodbe o izvajanju gospodarske javne službe ali podaljšanja zdaj veljavne zdajšnji upravljavec nima pravice opravljati dela v Slivnici. "Vsakršno delo na letališču pri sprejemu in odpravi letal bi bilo potem nezakonito," pravijo poznavalci letalskega dogajanja. Vladi se torej mudi, ne prvič in ne zadnjič, zagotovo pa ji tokrat preveliko manevrskega prostora ne ostaja. Če seveda res želi, da mariborsko letališče tudi januarja ostane odprto. Ali pač ne?

Ne spreglejte