Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
11.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 2. 7. 2013, 11.50

7 let, 2 meseca

Bo Gen-I ostal brez posla s hrvaškimi institucijami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V podjetju Gen-I zagotavljajo, da je bila njihova ponudba najboljša, morebitne tožbe hrvaških tekmecev pa ne komentirajo.

Hrvaški časnik Večernji list poroča, da bi slovenska energetska družba Gen-I bi lahko ostala brez posla oskrbovanja najvišjih hrvaških državnih institucij in uradov z elektriko. Na razpis za izbiro dobavitelja elektrike se je namreč pritožilo konkurenčno podjetje Profectio Energija, češ da je bila ponudba Gen-I nepravilna. Če bo hrvaška komisija za nadzor javne nabave, ki je sprejela pritožbo, ocenila ponudbo Gen-I kot neveljavno, bo posel z državo dobila ravno Profectio Energija, ki je bila druga na javnem razpisu.

Neustrezna izjava o nekaznovanju V pritožbi trdijo, da Gen-I ni poslala ustrezne različice sporazuma, ki ga ima s hrvaškim operaterjem energetskega trga. Ravno tako naj bi bila neveljavna tudi izjava o nekaznovanju pooblaščenega zastopnika družbe Gen-I, ker gre za slovenskega državljana. Kot pojasnjujejo, bi moralo potrdilo o nekaznovanju izdati pristojno slovensko sodišče, in ne zagrebško, kot je to v prilogi ponudbe Gen-I. Kot še trdi Profectio Energija, so imeli Slovenci v ponudbi tudi napačno potrdilo davčne uprave o dolgovih. Trdijo, da je ponudbo vložilo podjetje Gen-I Zagreb, medtem ko je potrdilo davčne uprave za Gen-I.

Če se bodo trditve pokazale za točne, bodo morali ponudbo Gen-I označiti za neveljavno. "To bo precejšnji udarec za podjetje, ki je že v prvih teden dobilo približno 1500 hrvaških potrošnikov elektrike," ocenjuje časnik.

"Energetski posel leta" Dveletna pogodba z vlado, ki so je v mediji označili kot "energetski posel leta", je bila v ponudbi Gen-I vredna dobrih 93 milijonov kun (12,4 milijona evrov), kar je bilo za slab milijon kun (120.000 evrov) bolj ugodno, kot je ponujala Profectio Energija.

Profectio Energija je registrirana v Zagrebu in deluje od leta 2010. Posluje tudi v BiH, Makedoniji in v Srbiji. Na Hrvaškem med drugimi prodaja elektriko javnem podjetju za igre na srečo.

Ne spreglejte