SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo dvig DDV-ja odgnal italijanske kupce?

4

termometer

 | Foto:
Ljudje ob državni mejo so navajeni, da nakupujejo tam, kjer so cene zanje bolj ugodne. Po osamosvojitvi so Slovenci ponovno začeli nakupovati doma, pridružili so se jim tudi italijanski obiskovalci.

Na Goriškem se sedaj bojijo, da bodo višje cene zaradi dviga DDV ponovno odgnale italijanske kupce. Še več - na Območni obrtni-podjetniški zbornici v Novi Gorici opozarjajo, da se jim lahko pridružijo tudi slovenski kupci, ki bodo nižje cene blaga in storitev vnovič iskali na italijanski strani meje.

"Tisti, ki si to še lahko privoščijo bodo cene ohranili na istih ravneh" "Tisti podjetniki in obrtniki, ki si to še lahko privoščijo, bodo cene ohranili na istih ravneh, da bi zadržali vsaj nekaj kupcev, kar pa vsekakor ne vpliva razvojno na poslovanje podjetij in posledično vodi v propad malih subjektov, ukinjanje delovnih mest in zapiranje podjetij. Večina pa ima že tako majhne razlike v cenah, da bo morala del stroškov prevaliti na potrošnika, kar bo posledično zmanjšalo že tako oslabljeno kupno moč. To bo na koncu vodilo v zmanjšanje priliva iz naslova DDV," je povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Zoran Simčič.

Podjetja in obrtniki ob meji so izpostavljeni še dodatnim tveganjem, da bodo italijanski kupci, ki predstavljajo velik del kupne moči, določene artikle ali storitve ponovno kupovali doma. "Tam, kjer bo pač ceneje. Komaj so začeli italijanski kupci v nekoliko večji meri ponovno zahajati k nam, že jih odganjamo," je še poudaril Simčič.

"Kljub dobri volji je gostov vedno manj" "Razmere na trgu so že dovolj kritične, kljub dobri volji je gostov vedno manj," je do dviga DDV kritična tudi gostinka Saša Golob iz solkanske restavracije Ošterije Žogica. V Italiji se je kriza začela še prej kot pri nas, zaradi česar je vse manj gostov iz tujine, kupna moč pada pada, stroški pa se iz dneva v dan večajo, je dejala.

"Za piko na i pa še nov DDV. Naših storitev nismo podražili že več kot dve leti, ker si tega ne moremo privoščiti, da ne bi izgubili še kakšnega gosta, kajti zadovoljen gost je edini naš prihodek. Pameten človek sešteje dva plus dva in dobi rezultat, kot se kaže trenutno v naši prelepi deželi!" je dodala Golobova.

Tudi ponudniki kozmetičnih in frizerskih storitev na Goriškem imajo polovico strank iz sosednje Italije. "Glede na to, da imam stranke iz Slovenije in Italije, se bo dvig DDV vsekakor poznal na poslovanju. Povečali se bodo vsi stroški - nabave, najemnine, oglaševanja... Skoraj zagotovo bom morala tudi sama povečati cene storitev, kar je pa v teh kriznih časih dvorezen meč, saj so kupci na cene še posebno občutljivi," je za STA povedala Irena Silič, ki opravlja kozmetične storitve.

Novi stroški tudi s tiskanjem novih cenikov, letakov ... Zaradi podražitev bo imela tudi dodatne stroške s tiskanjem novih cenikov, letakov, prilagoditvijo računalniških programov in drugim. "Kaj torej preostane podjetnikom? Ali naj "pogoltnejo" dvig DDV, ne dvignejo cen ter upajo na boljše čase? Ali pa dvignejo cene in upajo, da stranke ne odidejo drugam. Pri prvi možnosti bodo stranke manj jezne, vprašanje pa je, kaj to pomeni za lastnika in zaposlene ... torej gre za začaran krog," je še dejala Siličeva.

Pred dvigom DDV opozarjajo tudi na novogoriški območni GZS. Direktorica Mirjam Božič pravi, da je potrošnja vse manjša, kar opažajo tako na strani italijanskih kot domačih kupcev. Ob dvigu DDV se bo potrošnja pričakovano še zmanjšala: "To vodi dejansko v spiralo, padec gospodarske aktivnosti, ker se bo manj pridelalo, manj prodalo in na koncu tudi manj potrošilo," je dejala Božičeva.

V GZS izračunov o tem, kaj pomeni dvig DDV na kupno moč in potrošnjo, še nimajo, vendar se Božičeva boji, da bodo italijanski in domači kupci začeli iskati druge, cenejše poti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin