Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
26. 2. 2016,
11.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dušan Mramor davčna reforma

Petek, 26. 2. 2016, 11.51

6 let, 7 mesecev

Bo Dušan Mramor z novim predlogom davčne reforme uspel prepričati gospodarstvenike

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Finančni minister Dušan Mramor začenja usklajevanja z gospodarstveniki in sindikati za sprejetje davčne reforme, ki bo poslovno okolje naredila konkurenčnejše. V veljavo bo stopila prihodnje leto.

Potem ko je finančno ministrstvo konec lanskega leta zaradi ostrega nasprotovanja javnosti umaknilo predlog nekaterih davčnih sprememb, zdaj pripravlja novega.

Po posvetovanju z gospodarstvom in s sindikati, ki po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja najbolj vedo, kje so konkurenčne prednosti in slabosti slovenskega gospodarstva, se bodo odločili, kako naprej. Po koalicijskih usklajevanjih in obravnavi v državnem zboru bodo predlogi davčnega prestrukturiranja nared do poletja, zagotavlja Mramor.

Uveljavitev davčnega prestrukturiranja Mramor napoveduje v začetku leta 2017, določene rešitve pa po dogovoru z deležniki tudi pozneje.

Plače visoko izobraženih kadrov so nekonkurenčne "Podrobnejša struktura davkov je pokazala, da je skupna davčna obremenitev v Sloveniji pod povprečjem držav EU in se zmanjšuje iz leta v leto. V zadnjih treh letih se je zmanjšala za 0,6 odstotne točke, medtem ko se je povprečje EU povečevalo," je pojasnil Mramor in dodal, da ni potrebno zniževanje skupnega obsega davkov in prispevkov, temveč je treba rešitve poiskati v davčnem prestrukturiranju.

Ker je finančno ministrstvo lani doživelo zelo velik negativni odziv na mini davčno reformo, so naredili analizo, kje je Slovenija konkurenčna in kje ne.

Ta je pokazala, da je Slovenija pri obdavčitvi povprečne plače povsem konkurenčna z ostalimi državami EU, z višjimi plačami pa se njena konkurenčnost zmanjšuje. Medtem ko je dohodek v višini 250 odstotkov povprečne plače v Sloveniji obdavčen 51-odstotno, se v drugih primerljivih državah giblje okoli 45 odstotkov.

"Pri visoko strokovnih delavcih, inženirjih, razvijalcih, ki največ prispevajo k dodani vrednosti, imamo težavo in smo težko konkurenčni" priznava Mramor. Zato predlaga spremembe, ki bi šle v smeri razbremenitve stroškov dela. Kako, bodo dorekli z gospodarstveniki in sindikati.

Najbolj smo konkurenčni pri davku od dobička Slovenija ostaja najbolj konkurenčna pri davku od dobička oziroma od dohodkov pravnih oseb, kjer jo prekaša zgolj ena članica EU. Prav tako je Slovenija med bolj najbolj konkurenčnimi pri davku na premoženje, kamor spada tudi davek na nepremičnine.

Pri tem je omenil, da želijo obdavčitev nepremičnin uvesti leta 2020, do takrat pa bo v veljavi prehodno obdobje.

Medtem ko lanska sprememba drugega in tretjega dohodninskega razreda v proračun prinaša 16 milijonov evrov manj, Mramor z novo reformo cilja na razbremenitev dela med 60 in 90 milijoni evrov letno. A pri tem poudarja, da bo za enak znesek treba poiskati prav toliko novih proračunskih prihodkov.

Ne spreglejte