Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
10.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Koper

Petek, 5. 4. 2013, 10.37

7 let, 2 meseca

Bo današnja skupščina delničarjev Luke Koper preložena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Boj za obvladovanje Luke Koper - bodo zdajšnji nadzorniki zamenjani ali bo skupščina zadnji hip preložena?

Vse skupaj bi bilo komično, če ne bi bilo zlasti tragično, bi lahko rekli. Luka Koper je že mesece v nekem prostem teku, menijo poznavalci dogajanja o slovenskem pomorskem oknu v svet. Na današnji skupščini so odprte vse možnosti, da delničarji, morda celo sami manjšinski, sami imenujejo nove nadzornike, kar ne bi bilo prvič, ali pa, da ostanejo stari nadzorniki in je skupščina preprosto odpovedana. Skupščino že decembra lani zahteval pozneje ugasli AUKN Če se vrnemo na začetek zgodbe, je sklic skupščine delničarjev že decembra lani pred menjavo "vlade" kot zastopnica države zahtevala zdaj že ugasla agencija za upravljanje kapitalskih naložb države AUKN, ki je v Luki Koper predstavljala 51-odstotni lastniški državni delež v podjetju.

Najprej SOD zahteval preložitev skupščine, ker še niso prevetrili nadzorniških kandidatov Slovenska odškodninska družba (SOD), ki do oblikovanja Slovenskega državnega holdinga upravlja z državnimi naložbami, je januarja predlagala, da se skupščina delničarjev preloži, ker preverjanje kandidatov za nadzorniška mesta (v skladu z določili Kodeksa o upravljanju javnih delniških družb) še ni bilo končano.

Aktualna vlada si seveda ne želi, da bi Luko Koper obvladovali nadzorniki prejšnje koalicije Imena kandidatov za nov nadzorni svet ostajajo enaka kot v predlogu prejšnje Janševe vlade. Razumljivo v novi vladi Alenke Bratušek še nimajo izdelane strategije, kaj sploh narediti s koprsko Luko, ki so ji v prejšnji vladi vztrajno, a zelo nespretno iskali strateškega partnerja. Seveda pa v novi vladi niso navdušeni, da bi eno najpomembnejših logističnih podjetij v državi nadzorovali "kadri" po izbiri prejšnje koalicijske vlade. Zato je še vedno vprašanje, ali se bo skupščina ob 13.00 danes tudi zares zgodila ali pa bo v skladu z zakonsko podlago zadnji hip preklicana. Vse je mogoče! Na skupščini naj bi delničarji danes odločali tudi o reviziji nekaterih spornih poslov Delničarji naj bi na današnji skupščini odločali tudi o reviziji še nerevidiranih poslov Luke Koper v obdobju od 2007 do 2011. Revizija naj bi pod lupo vzela zlasti razpolaganje in obremenjevanje z nepremičninami v Sloveniji in v tujini, kjer vrednost posla presega milijon evrov, revizorji pa naj bi se lotili tudi dajanja jamstev, poroštev in zastav, ki presegajo 100.000 evrov, poslov povezanih z dajanjem posojil, ter nadaljnje aktivnosti v zvezi s temi posojili, kjer vrednost posla presega 500.000 evrov.

Ne spreglejte