Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
10. 11. 2015,
16.18

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alibaba dan samskih nakupovanje Kitajska

Torek, 10. 11. 2015, 16.18

5 let, 5 mesecev

Bo Alibaba na jutrišnji dan samskih znova podiral rekorde?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Alibaba si na jutrišnji dan samskih, ki ga na Kitajskem zaznamuje ugodna ponudba spletnih trgovin, obeta nove rekorde. Samo jutri naj bi odposlali 800 milijonov paketov.

Kitajski spletni trgovec Alibaba je ob lanskem dnevu samskih, ki ga zaznamujemo 11. novembra, prodal za več kot devet milijard dolarjev izdelkov (8,4 milijarde evrov). To je več od lanske skupne ameriške spletne prodaje na črni petek in kibernetski ponedeljek, piše ameriški časnik Fortune.

Dan samskih je nastal v 90. letih prejšnjega stoletja kot protiutež prazniku zaljubljencev na valentinovo. Predsednik uprave Alibabe Daniel Zhang ga je pred šestimi leti celo pravno zaščitil s pojmom "dvojni 11", od takrat pa ga tudi vse intenzivneje oglašujejo.

Kmalu je praznik postal največji nakupovalni dan na svetu. Samo lani so kupci v 24 urah oddali za 278 milijonov evrov naročil, nakupovalna mrzlica pa ne razsaja le pri samskih. Na ta dan množično nakupujejo tudi pari, kitajski spletni trgovci pa si zadovoljno manejo roke.

Ugodne ponudbe za šest milijonov izdelkov Alibaba napoveduje, da bo v letošnjih prodajnih akcijah kupcem ponudil šest milijonov izdelkov. Združuje več kot 40 tisoč trgovcev in več kot 30 tisoč blagovnih znamk iz 25 držav, ki bodo med drugim ponujale izdelke P & G, Unilever, Burberry, Zara, Huggies, Apple in Nike.

Na dan samskih je največji poudarek na prodaji oblačil, kozmetike in celo hrane. Kitajska pošta ocenjuje, da bo samo jutri odposlala 800 milijonov paketov.

Globalno usmerjen praznik Prvi mož Alibabe Zhang je za ameriški spletni časnik Fortune povedal, da bo letošnji nakupovalni dan prvič globalno usmerjen. Kitajski kupci bodo namreč lahko kupovali tudi mednarodne blagovne znamke in izdelke z vsega sveta.

Prvič bodi tudi prodajo nadzorovali iz Pekinga, kar je nov korak h globalizaciji Alibabe. Do lani so prodajo usmerjali iz Hangzhouja, kjer je sedež Alibabe. Prazniku nakupovanja se bo tokrat pridružilo več kot 180 tisoč maloprodajnih mest po vsej Kitajski.

Ne spreglejte