SiolNET. Posel danes Novice
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bloomberg šefa Krke uvrstil med svetovno elito

4,43

termometer

Jože Colarič
Foto: STA

Predsednik uprave Krke Jože Colarič se je na Bloombergovi lestvici predsednikov uprav, ki imajo najboljše razmerje med višino svojih prihodkov in dobičkom, ki ga ustvarjajo njihova podjetja, uvrstil na 95. mesto na svetu.

Colaričevi zadnji prihodki po poročanju Bloomberga znašajo 916.867 dolarjev (874.311 evrov), Krkin povprečni dobiček v zadnjih treh letih pa znaša 118 milijonov dolarjev (113 milijonov evrov).

Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je imela Krka lani 1,1 milijarde evrov prihodkov, 146 milijonov evrov dobička in 252 milijonov evrov dolgov.

Colariču družbo na lestvici med drugim delajo:

  • Larry Page, soustanovitelj Googla in izvršni direktor Alphabeta, Googlovega hčerinskega podjetja; Alphabet je imel v zadnjih treh letih v povprečju dobiček treh milijard dolarjev (2,86 milijarde evrov),
  • borzni milijonar Warren Buffet (podjetje Berkshire Hathaway s povprečno 18,8 milijarde dolarjev dobička v zadnjem triletju), ki že več kot 25 let prejema enako nominalno plačilo: 470 tisoč dolarjev (450 tisoč evrov),
  • Applov šef Tim Cook, njegova plača v "Jabolku", to je imelo v zadnjih treh letih povprečen dobiček 22,6 milijarde (21,6 milijarde evrov) dolarjev, je dobrih 10 milijonov dolarjev (9,5 milijona evrov),
  • turško-ameriški menedžer Muhtar Kent, šef Coca Cole, ki je imel plačo 14,5 milijona dolarjev (13,8 milijona evrov); povprečen dobiček Coca Cole v zadnjih treh letih pa je 2,2 milijarde dolarjev (2,1 milijarde evrov).

Na lestvici, na kateri je zbranih sto imen, so med drugim šefice in šefi družb Unilever, Johnson & Johnson, IBM, Nestle, Verizon Communications, PepsiCo.

Kdo je Jože Colarič?

Rodil se je leta 1955 v Brežicah. V Krki je zaposlen od leta 1982. Začel je v finančnem sektorju, kjer je bil najprej vodja oddelka za devizno-plačilni promet in nato pomočnik direktorja. Leta 1989 je prevzel vodenje službe izvoza v sektorju izvoza in uvoza, čez dve leti pa postal namestnik direktorja sektorja, je mogoče izvedeti na spletni strani Krke.

Leta 1997 so ga imenovali za člana uprave

V začetku leta 1993 so ga imenovali za namestnika generalnega direktorja za trženje in finance, septembra istega leta pa je prevzel še vodenje sektorja trženja in prodaje. Leta 1997 so ga imenovali za člana uprave. Naslednje leto ga je nadzorni svet podjetja imenoval za namestnika predsednika uprave, leta 2002 pa ga je evidentiral kot bodočega predsednika uprave in mandatarja za pripravo predloga nove uprave.

Na seji 12. julija 2004 ga je nadzorni svet imenoval za predsednika uprave in generalnega direktorja. Mandat so mu nato podaljšali leta 2009 in 2015.

Krko so ustanovili leta 1954 pod imenom Farmacevtski laboratorij Krka. Iz tega je zraslo današnje podjetje. Po vsem svetu zaposluje slabih 11 tisoč delavcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin