Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
14.03

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zaposlovanje kadri Adecco

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 14.03

5 let, 7 mesecev

Bitka za talente: Slovenija 25. med sto državami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švica, Singapur in Danska so države, ki znajo najbolje ustvariti in zadržati domači kadrovski potencial ter privabiti kadre iz tujine. Slovenija je na repu vodilne četrtine.

Na Svetovnem gospodarskem forumu je podjetje za upravljanje storitev na področju zaposlovanja in upravljanja človeških virov Adecco predstavilo raziskavo indeks globalne konkurenčnosti talentov (indeks GCTI), ki preučuje sposobnost izkoriščanja človeških virov in prepoznavanja talentov posameznih držav.

V raziskavo je bilo vključenih sto vodilnih svetovnih gospodarstev, ki ustvarjajo 96,7 odstotka svetovnega BDP in zajemajo 86,3 odstotka svetovne populacije.

Vrh lestvice predstavljajo pretežno evropske države, s Švico na čelu. Slovenija je na 25. mestu, od sosednjih držav je višje, na 14. mestu, le Avstrija.

Konkurenčnost Slovenije Slovenija se je dobro odrezala z visokim deležem usposobljenega kadra, z dobrimi veščinami in kompetencami ter inovacijskim potencialom, slabše pa glede zaposlovanja. V primerjavi z drugimi državami je v Sloveniji dobra zastopanost žensk tako v gospodarstvu kot politiki.

Konkurenčnost Slovenije je tudi v nadpovprečnem življenjskem stilu, predvsem z okoljskega, varnostnega in zdravstvenega vidika. Standard medtem kali učinek in obseg obdavčitev.

Slabše pa se je odrezala glede zagotavljanja pozitivnega poslovnega okolja, slabe odprtosti na zunanje trge z nizkim pritokom kvalificirane tuje delovne sile ter visokim deležem prevlade tujega lastništva.

Problem mladi brezposelni Raziskava je razkrila tudi globalne trende pri zaposlovanju. Pereč problem je predvsem brezposelnost mladih. "Skoraj osem milijonov mladih Evropejcev je brez zaposlitve, usposabljanja ter izobraževanja, kar je skoraj četrtina," opozarja direktor Adecca v Sloveniji Miro Smrekar.

Poleg tega raziskava ugotavlja, da se tudi Švica ukvarja s kadrovskim neskladjem, in sicer na področju zdravstva, kjer 40 odstotkov kadrov namreč zapolnjujejo tuji delavci. Evropsko gospodarsko velesilo, Nemčijo, pa pestijo težave pri pridobivanju dovolj strokovnjakov s področja matematike, IT-ja, naravoslovja in tehnike. Tu se odpira več kot 90 tisoč nezapolnjenih delovnih mest, pravi Smrekar.

V splošnem je sicer raziskava pokazala, da ne le podjetja, temveč tudi države vse bolj tekmujejo za ustrezne talente. Posledično nas v prihodnjih letih v svetovnem merilu čaka vse večja mobilnost delovne sile, tudi z vidika možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Ne spreglejte