Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
17.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 17.11

7 let, 2 meseca

Bisol v bitki s kitajskim dumpingom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za skupino Bisol Group je eden od ključnih izzivov, kako se postaviti po robu upadu cen fotonapetostnih modulov na svetovnem trgu, ki je predvsem posledica kitajskega dumpinga.

Zaradi prilagodljivosti in hitre odzivnosti na spremembe na nabavno-prodajnih trgih je skupino gospodarska kriza prizadela bistveno manj kot konkurenčna podjetja, saj so se številne multinacionalke v letu 2012 znašle v brezizhodnih položajih, pravijo v Bisolu, podjetju iz Latkove vasi pri Preboldu, kjer se ukvarjajo s izdelavo fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne, priznanje podjetnik leta pa so prejeli leta 2009.

V letu 2012 je skupina Bisol Group konsolidirano zabeležila 51 milijonov evrov prihodkov, kar je nekoliko manj kot v letu 2011, 75 odstotkov teh prihodkov pa so ustvarili na tujih trgih.

Upad cen fotonapetostnih modulov Upad prihodkov je posledica upada cen fotonapetostnih modulov in preostale solarne opreme na svetovnem trgu, kar je znižalo ceno sončnih elektrarn na ključ.

Na upad cen so večinoma vplivali kitajski proizvajalci solarne opreme s svojimi dampinškimi cenami pod tržno vrednostjo proizvoda in proizvodno ceno, zaradi česar je EU s Kitajsko sredi leta sklenila sporazum, ki določa vzpostavitev minimalne cene in uvozne kvote.

V Sloveniji okrepili položaj V Sloveniji je sicer skupina še okrepila položaj vodilnega izvajalca sončnih elektrarn na ključ in ponudnika preostalih solarnih rešitev. "Samo v enem letu smo postavili 61 sončnih elektrarn na ključ različnih tipov in velikosti . Svojo ekipo projektantov, konstruktorjev in monterjev smo okrepili s ključnimi kadri, ki so povečali produktivnost in še izboljšali kakovost storitev. Prav tako smo izvedli številne naložbe v manjšo opremo, potrebno za postavljanje sončnih elektrarn," pravijo v Bisolu.

Prizadele so jih tudi poplave Kot še dodajo, je imela pomemben vpliv na rezultat poslovanja v letu 2012 tudi amortizacija blagovne znamke, dolgoročnih odloženih stroškov razvoja imena in kupcev, kar slabi poslovni rezultat za več kot pol milijona evrov. Na izid so vplivale tudi 8,5 milijona evrov vredne naložbe v posebne namenske projektne družbe, ki se ukvarjajo s proizvodnjo električne energije iz sonca. Pomemben vpliv pa so imele tudi uničujoče poplave, ki so skupini povzročile večmilijonsko škodo in izpad prihodka.

Letos naj bi Bisol Group ustvaril od 60 do 65 milijonov evrov prihodkov od prodaje, v skupini pa se na koncu leta nadejajo pozitivne ničle.

Ne spreglejte