Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
14.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Triglav Skladi

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Triglav Skladi advertorial

Četrtek, 27. 7. 2017, 14.07

2 meseca, 1 teden

Bi svoj denar zaupali v upravljanje robotu?

Vsebino omogočajo Triglav Skladi

Foto: Thinkstock

Ženska, računalnik

Se je tudi vam zgodilo, da ste kliknili na spletni iskalnik, poiskali svojo najljubšo poletno turistično destinacijo, iskalnik pa si je to zapomnil in vam v prihodnjih dneh in tednih neprestano ponujal nove fotografije vaše priljubljene poletne plaže? Nič posebnega, boste rekli. Danes smo se že sprijaznili s tem, da strokovnjaki za digitalni marketing nenehno analizirajo naše ravnanje na spletu in nam ponujajo informacije, za katere računalniški algoritmi presodijo, da bi nas utegnile zanimati.

Že dolgo je tudi tega, kar smo "sklenili" prijateljstvo z roboti, če tako poimenujemo naprave in programsko opremo, ki posnemajo človekovo vedenje. Četudi "robotov" ne vidimo in se z njimi ne moremo pogovoriti, je danes za večino med nami samoumevno, da roboti namesto nas opravljajo vsakodnevna opravila: snemajo našo glasbo, "zaženejo" pralni stroj, ogrevajo stanovanja ali nam pomagajo pri dvigu denarja, na primer. Kaj pa je bankomat drugega kot dobro zmogljiv računalnik, ki nam je dostop do denarja omogočil tudi zunaj delovnega časa bančnih poslovalnic in kjerkoli po svetu?

Čeprav se od gotovinskega poslovanja verjetno ne bomo nikoli zares poslovili, se danes, ko v ospredje prihaja digitalno plačevanje, bankomati zdijo že nekoliko zastarela tehnologija. In to ne velja le za bančno industrijo.

Potrebe po novih, vedno bolj izpopolnjenih robotih in napravah so iz dneva v dan večje, kajti roboti in naprave danes ne opravljajo več le preprostih opravil, temveč tudi tista bolj zapletena. Pomagajo zdravnikom pri postavljanju diagnoz, pilotom upravljati in nadzorovati letala, digitalizirajo se celo kmetijska polja.

Digitalizacija, računalnik, telefon | Foto: Z robotom svetovalcem se ne morete pogovoriti na štiri oči

Skupni imenovalec vsega naštetega je seveda digitalizacija, ki skupaj z robotizacijo in umetno inteligenco postaja vedno pomembnejši del našega vsakdana, vedno bolj korenito pa spreminja tudi koncepte, po katerih poslujejo podjetja. Zaradi prihoda Uberja v številnih dejavnostih razmišljajo o spremembah in dopolnitvah poslovnih modelov, hotelirji pozorno spremljajo razvoj spletne platforme Airbnb in še in še bi lahko naštevali. Poglavje zase so samovozeči avtomobili, o katerih danes vsi govorijo, že jutri pa bi lahko povsem spremenili naše vsakdanje navade in celo podobo mest.

Pa bi robotom zaupali tudi upravljanje svojega denarja?

Ob tem vprašanju bi marsikdo verjetno zastrigel z ušesi, kajti denar ni nikoli le denar, temveč pomeni naše skrite želje in cilje. Za nekoga šolnino za šolanje otroka v tujini, za drugega počitnice, nekdo tretji si želi mirnih koncev tedna v hišici na podeželju. Od skritih želja do hišice na podeželju je običajno potrebno tudi nekaj načrtovanja, to vlogo pa danes vedno bolj prevzemajo tako imenovani roboti svetovalci (angleško robo-advisors). Čeprav njihovo ime nakazuje na pravo senzacijo, finančni roboti niso roboti, kot jih poznamo iz priljubljenih znanstvenofantastičnih filmov, temveč računalniki, ki s pomočjo točno določenih algoritmov poskušajo predvideti, kaj se bo dogajalo na borzi, in nam predlagajo, kako se na to odzvati.

Na osnovi odgovorov na standardna vprašanja nam lahko tudi svetujejo, kam naj naložimo svoj denar ali recimo varčujemo, da bomo dosegli svoj osebni finančni cilj.

Medtem ko bi vam finančni svetovalec morda ponudil kavo in piškote, se z robotom svetovalcem ne morete pogovoriti na štiri oči, saj je robot pravzaprav spletna platforma, na kateri je poslovanje povsem avtomatizirano. Dostop do platforme je preprost. Vlagatelj mora pred začetkom vlaganja le izpolniti vprašalnik, iz katerega lahko robot ugotovi, kakšne so njegove želje, preveri, ali je vlagatelj pri plemenitenju premoženja bolj nagnjen k večji varnosti ali k tveganju oz. koliko tveganja je kot vlagatelj pripravljen sprejeti.

Finance, svetovanje, pisarna, računalnik | Foto: Roboti nam lahko pomagajo tudi, da pri "obračanju" denarja na borzi ne delamo najpogostejših napak, na primer, da kupujemo delnice, ko niso več poceni, da preveč denarja naložimo v zgolj posamičen vrednostni papir ali da premoženja ne razpršimo v več varčevalnih oblik, kar je danes pravzaprav nuja. Tem pogostim napakam vlagateljev se roboti lahko izognejo, saj algoritmi svoje naložbene strategije izvajajo povsem brez prisotnosti čustev in s pomočjo vnaprej določenih enačb, ki temeljijo na finančnih in znanstvenih spoznanjih preteklih let.

Resda pri robotu svetovalcu ne boste dobili nasveta o tem, kako deluje borzni trg ali zakaj si od delnice, na katero stavite na borzi, v letošnjem letu ne morete obetati tolikšnega dobička kot leto poprej. Robot tudi ne more predvideti, ali boste na primer v prihodnjem letu načrtovali povečanje družine in kako bo to vplivalo na vaše vsakodnevne stroške in osebne finance.

Novo partnerstvo z robotom

Vse večja priljubljenost robotov svetovalcev v svetu seveda ne pomeni izumrtja finančnih strokovnjakov in analitikov, omogoča pa, da se bodo finančni analitiki in strokovnjaki še bolj posvečali zahtevnejšim izzivom v svojem poslu, pri bolj preprostih operacijah pa bo vloga robotov postajala vse večja.

Vse uporabnike pa nove možnosti postavljajo pred nove izzive, saj o tem, ali roboti lahko pomagajo, ni več velikih dilem, je pa pri kakovosti rešitev in pomoči, ki jo ponujajo, zelo veliko odvisno od tega, kdo in kako jih je programiral. Naj bo robot še tako všečen, od njega ne bo dosti učinka, če v ozadju ni dobrega programa oziroma programerja.

Ne spreglejte