Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
12.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

elektrika okolje ECE advertorial

Četrtek, 24. 9. 2015, 12.51

2 meseca, 1 teden

Bi lahko v Sloveniji vso energijo pridobili izključno iz obnovljivih virov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Energijska evolucija se je začela: prihodnost slovenske energetike je zelena, Slovenija je na dobri poti, da bo nekoč vsem gospodinjstvom lahko zagotovila energijo izključno iz obnovljivih virov.

Zelena Slovenija in ozaveščanje odjemalcev o bolj preudarni in varčni uporabil energije sta glavna cilja podjetja Elektro Celje Energija (ECE), ki svojim odjemalcem ponuja stoodstotno čisto energijo izključno iz obnovljivih virov energije, in to brez doplačila.

"Slovenija ima velik vodni, sončni, vetrni, geotermalni in gozdni potencial, zato bi lahko vso energijo proizvedla iz obnovljivih virov. Hkrati je mogoče z učinkovitejšo in odgovornejšo porabo pomembno zmanjšati porabo. Slovenija za EU zaostaja tako po rasti deleža obnovljivih virov kot tudi po zmanjšanju porabe energije. V prihodnje je tako nujno storiti gospodarsko smotrn in do okolja prijazen korak naprej," je prepričan Mitja Terče, direktor podjetja ECE, ki bo v prihodnjih letih poskušal svoje poslanstvo širiti po celotni državi.

Prvi korak v pravi smeri bodo naredili 1. oktobra, ko se bo podjetje ECE združilo s podjetjem Elektro Gorenjska Prodaja. V Sloveniji bomo tako dobili do okolja najbolj prijazno podjetje v državi. Pod skupnim imenom Ece bodo svojim odjemalcem ponudili boljše storitve, ki bodo kakovostnejše in bolj prijazne do okolja.

Vsako četrto gospodinjstvo bo "zeleno"

Po novem bo tako v združenem podjetju kar 200 tisoč gospodinjstev in 30 tisoč podjetij energijo prejemalo iz obnovljivih virov energije, kar gotovo predstavlja pomemben premik v bolj zeleno Slovenijo. "Širimo krog zelenih odjemalcev. Vsak četrti Slovenec in vsako četrto podjetje bosta po novem uporabljala energijo iz obnovljivih virov in tako prispevala k čistejši naravi.

Verjamemo, da moramo opozarjati na te težave, spodbujati obnovljive vire tudi na drugih področjih, kot je ogrevanje na lesno biomaso in najbolj čiste vire," napoveduje Terče, ki hkrati poudarja, da želijo v prihodnosti še več pozornosti nameniti predvsem izobraževanju odjemalcev glede manjše uporabe energije.

Kateri so obnovljivi viri energije?

Obnovljivi viri energije proizvajajo stoodstotno čisto energijo. Čista pa je zato, ker jo črpamo iz do okolja prijaznih virov, kot so voda, sonce in veter.

Kakšne so prednosti obnovljivih virov energije

Poleg najpomembnejšega dejavnika, to je varstvo okolja, imajo obnovljivi viri energije še številne druge prednosti, tudi na širše socialno-gospodarsko okolje. Spodbujajo razvoj, tudi na podeželju, hkrati pa povečujejo željo po iskanju boljših in naprednejših tehnologij za pridobivanje energije.

Ena od pomembnih prednosti obnovljivih virov energije je tudi njihova trajnost: za razliko od fosilnih goriv so naravni viri energije neomejeni, saj jih nikoli ne zmanjka.

Ne spreglejte