Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
12.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

konkurenčnost

Petek, 26. 4. 2013, 12.05

7 let, 2 meseca

Bi bilo treba ukiniti bankovec za 500 evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bi bilo treba v boju proti davčnim utajam ukiniti 500-evrski bankovec, enega od zadnjih bankovcev visoke vrednosti, ki je v svetu še v obtoku?

Utaja davkov poleg krize in recesije, v kateri se je znašel velik delež držav sveta, očitno postaja eden največjih globalnih problemov. Do zanimivih ugotovitev in posledično predlogov so se očitno v boju proti utajam dokopali analitiki ameriške investicijske banke Merrill Lynch. Po podatkih iz njene analize, ki jih povzema pariški dnevnik Le Monde, bankovci za 500 evrov predstavljajo okoli tretjino vrednosti vseh evrskih bankovcev v obtoku oz. okoli 300 milijard evrov.

Kar dve tretjini petstoevrskih bankovcev sta deponirani v bančnih sefih Vendar pa je zelo malo teh bankovcev tudi zares v obtoku. Kot ugotavljajo analitiki Merrill Lynch, naj bi bili kar dve tretjini omenjenih bankovcev deponirani v bančnih sefih, Evropska centralna banka pa vsaj uradno ne predvideva ukinjanja omenjenih bankovcev. Njihova uporaba se občutno zmanjšuje, zato bi jih bilo treba preprosto ukiniti, trdijo v omenjeni ameriški investicijski banki. V Merrill Lynch tudi menijo, da bi ukinitev pripomogla k znižanju deviznega tečaja, kar nenehno zahtevajo veliki evropski izvozniki, in tako bi Evropa, s tem pa tudi EU, dobila nov gospodarski zagon.

V Španiji v obtoku kar četrtina vseh evropskih rezerv petstoevrskih bankovcev Ugled omenjenega bankovca, ki ga je vse težje dobiti tudi v bankah, je že nekaj časa precej načet, njegova ukinitev pa bi pomembno prispevala k boju proti vse bolj razraščenim utajam davkov. Zanimivo je, da je v Španiji, ki je eden od največjih gospodarsko-bančnih bolnikov Evrope, v obtoku kar četrtina vseh evropskih rezerv teh bankovcev, ki jih na Pirenejskem polotoku zaradi njihove povezanosti s svetom kriminala in utaje davkov ljubkovalno imenujejo Bil Ladni.

Britanci že pred dvema letoma ustavili distribucijo evrskih petstotakov na Otoku Velika Britanija, ki ni v evrskem območju, je že pred dvema letoma ukinila distribucijo bankovcev po 500 evrov. Po podatkih tamkajšnje policije naj bi kar 90 odstotkov vseh teh bankovcev na Otoku končalo v rokah kriminalcev. ZDA že pred desetletji ukinile bankovec za 500 dolarjev Evrski petstotak je eden od zadnjih tako vrednih bankovcev v obtoku po svetu, saj je že nekdanji ameriški predsednik Richard Nixon v zgodnjih sedemdesetih ukinil bankovec za 500 dolarjev, Kanada pa je svoj tisočdolarski bankovec poslala na smetišče denarne zgodovine leta 2000.

Ne spreglejte