SiolNET. Posel danes Novice
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bertoncelj o drugem tiru: Evropska investicijska banka želi zavarovano posojilo

0,43

termometer

predor Karavanke
O podrobnostih pogovorov glede projekta drugi tir finančni minister Andrej Bertoncelj danes ni želel govoriti. Foto: Klemen Korenjak

Finančni minister Andrej Bertoncelj se je danes v Bruslju s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem pogovarjal o financiranju izgradnje druge cevi predora Karavanke in drugega tira železniške povezave med Divačo in Koprom. Kot je poudaril Bertoncelj, bo predvidoma še ta mesec podpisan dogovor o financiranju druge cevi karavanškega predora, glede drugega tira pa je še letos napovedal srečanje Slovenije, Evropske komisije in EIB.

Finančni minister Andrej Bertoncelj, ki se je te dni v Bruslju udeležil sestankov evroskupine in finančnih ministrov EU, je povedal, da je imel skupaj z državnim sekretarjem Metodom Dragonjo ob robu kratko in koristno spoznavno srečanje s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem.

Alenka Bratušek Posel danes Drugi tir: ne z Orbanom, Slovenija ima pri drugem tiru problem z Italijani

Dogovor o financiranju gradnje druge cevi karavanškega predora bo podpisan še ta mesec

Pogovarjali so se o sodelovanju med državo in EIB, ki utečeno in dobro poteka, je povedal Bertoncelj in dodal, da bo še ta mesec podpisan dogovor o financiranju gradnje druge cevi karavanškega predora v višini 90 milijonov evrov iz mehanizma evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi).

S Hoyerjem so preučili tudi možnost financiranja drugega železniškega tira med Divačo in Koprom na podlagi garancij iz sklada Efsi. "Želijo posojilo, ki bi bilo zavarovano v okviru mehanizma Efsi," je pojasnil finančni minister, ki ni želel govoriti o podrobnostih.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je v Bruslju poudaril, da bo dogovor o financiranju izgradnje druge cevi predora Karavanke iz mehanizma Efsi podpisan še ta mesec. Finančni minister Andrej Bertoncelj je v Bruslju poudaril, da bo dogovor o financiranju izgradnje druge cevi predora Karavanke iz mehanizma Efsi podpisan še ta mesec. Foto: Klemen Korenjak

Poudaril je, da je bil pogovor kratek, da je trajal okoli 15 minut in da so govorili zlasti o finančnem delu. Izraženi so bili sicer določeni tehnični zadržki, a na sestanku se kot finančniki niso pogovarjali o tehničnih vidikih, ki se obravnavajo v okviru ministrstva za infrastrukturo, je dejal.

Evroskupina poziva Slovenijo, naj čim prej posreduje posodobljen proračunski načrt 

Finančni ministri držav v območju evra so danes v Bruslju potrdili ocene proračunskih načrtov, ki jih je podala Evropska komisija. Evroskupina Slovenijo poziva, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta in naj pravočasno ukrepa za zagotovitev skladnosti z evropskimi proračunskimi pravili. "Prijazno nas nagovarjajo, naj naredimo dodaten napor. Tega se zavedamo, doma na vse kriplje pritiskam, da naredimo ta dodaten napor," je dogajanje v Bruslju komentiral finančni minister Andrej Bertoncelj.
predor Karavanke Posel danes Avstrijci začeli gradnjo druge cevi predora Karavanke

Tristransko srečanje na temo drugega tira še letos

Minister je izpostavil, da so se dogovorili za tristransko srečanje Evropske komisije, EIB in Slovenije, ki jo bo verjetno zastopalo ministrstvo za infrastrukturo, če bo potrebno, pa tudi ministrstvo za finance. To srečanje naj bi se po besedah Bertonclja zgodilo še ta mesec.

Na vprašanja, kaj je o projektu drugi tir rekel predsednik EIB, je Bertoncelj odgovoril, da so izrazili svoja pričakovanja in predloge o tem, da se glede tehničnih vidikov dogovorijo čim prej, najpozneje do aprila, da se bodo sporazumi lahko podpisali.

V povezavi s sporno finančno konstrukcijo in sodelovanjem Madžarske je minister dejal, da se o Madžarski niso pogovarjali. Trenutno se v shemi predvideva slovenski in madžarski delež, če bo prišlo do spremembe, bo o tem odločila vlada, je poudaril finančni minister in dodal, da vprašanji sodelovanja Madžarske in garancij iz sklada Efsi nista povezani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin