Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
21.23

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

4

Natisni članek

SDH Damjan Belič

Sreda, 23. 1. 2019, 21.23

5 let, 3 mesece

Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič je odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

4

Damjan Belič | Foto STA

Foto: STA

Predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Damjan Belič je odstopil, so po seji sveta sporočili iz SDH. Belič, ki svoje odločitve ni pojasnil, bo še naprej opravljal funkcijo člana nadzornega sveta. Za novega predsednika nadzornega sveta je bil imenovan Igor Kržan. 

Na seji nadzornega sveta so bile danes tudi kadrovske odločitve, a razen menjave na čelu nadzornega sveta menjav v upravi očitno ni bilo. Točke o kadrovskih zadevah tudi sicer ni bilo na dnevnem redu, a bi bilo to mogoče uvrstiti na sami seji.

V medijih se je sicer govorilo predvsem o tem, da naj bi se na čelu holdinga v kratkem zgodila menjava, žezlo pa naj bi od Lidije Glavina prevzel Andrej Božič.

Glavina za zdaj ostaja na vrhu SDH. | Foto: STA , Glavina za zdaj ostaja na vrhu SDH. Foto: STA , Božič, sicer najbolj znan kot tisti, ki je Steklarno Hrastnik poslovno prestrukturiral v eno uspešnejših slovenskih podjetij, je mandat člana uprave SDH začel ta teden, s tem in decembrskim prihodom Boštjana Kolerja pa je uprava SDH postala tričlanska in s tem zakonsko popolnjena.

Neuradno se dogovarjajo o sporazumen odhodu

A od imenovanja novih članov uprave in tudi nedavnega imenovanja nove nadzornice Karmen Dietner se v medijih omenja, da bi se lahko predsednici uprave Glavini, ki je v času vodenja holdinga izpeljala nekaj odmevnih primerov na čelu s prodajo NLB, zamajal stolček. Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi se nadzorniki s predsednico uprave dogovarjali o sporazumnem odhodu s funkcije. Belič teh informacij pred današnjo sejo ni hotel komentirati.

V igri za novega predsednika uprave SDH je Andrej Božič. | Foto: Planet TV V igri za novega predsednika uprave SDH je Andrej Božič. Foto: Planet TV

V primeru odhoda Glavine iz uprave bi bila ta sicer spet dvočlanska, a s tem vseeno normalno operativna.

Glavina naj bi izgubila zaupanje Počivalška

Med drugim naj bi Glavina izgubila zaupanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zlasti kar zadeva uresničitev turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela nadzor v treh pomembnih hotelskih družbah - Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin - ter to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću.

V ta namen naj bi država za prevzem Save razmišljala celo o dokapitalizaciji SDH, Počivalšek pa si želi, da bi do dokončne privatizacije turističnih podjetij za izboljšanje njihovega poslovanja poskrbela posebna turistična enota znotraj upravljavca državnega premoženja.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar
Novice Kdo bo izbranec Šarca, Cerarja in Židana za upravljanje državnih milijard

Kot so še sporočili iz SDH, je nadzorni svet na današnji redni seji med drugim obravnaval poročila delovnih komisij nadzornega sveta, pa tudi poročilo o izvajanju dejavnosti pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto od 1. oktobra do konca lanskega leta in poročilo o izvajanju dejavnosti notranje revizije na SDH v letu 2018, vključno s pregledom realizacije priporočil notranje revizije na 31. 12. 2018.

Podali soglasje finančnemu planu

Nadzorni svet SDH je podal tudi soglasje k poslovno-finančnemu načrtu SDH za leto 2019 in soglasje k dopolnitvi letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb v prihodnjem letu v delu, ki se nanaša na Dars. Nadzorniki so podali tudi soglasje k programu dela notranje revizije SDH za leto 2019 in k večletnemu načrtu delovanja notranje revizije SDH v obdobju 2019-2021, so sporočili iz družbe.

Nadzorniki so se seznanili tudi s pregledom uresničevanja načrta finančnega prestrukturiranja Save d.d. v obdobju 2015-2019 in s predlogom dopolnitve letnega načrta upravljanja v letu 2019 v delu, ki se nanaša na področje turizma.

Nadzorni svet SDH se je prav tako seznanil z informacijo o stanju in pomembnejših aktivnostih pri upravljanju glavnih 20 kapitalskih naložb Republike Slovenije in SDH ter s pregledom izvedenih skupščin od lanskega 1. oktobra do izteka leta 2018, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte