Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
8.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BDP

Sobota, 17. 12. 2011, 8.01

7 let, 2 meseca

BDP na prebivalca v Sloveniji lani pod povprečjem EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luksemburg je imel lani med vsemi članicami EU največji bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca; ta je za 171 odstotkov presegel povprečje sedemindvajseterice.

Luksemburgu na vrhu lestvice sledi Nizozemska, ki je bila 33 odstotkov nad povprečjem, pa Irska, Danska in Avstrija, ki so povprečje presegle za 28, 27 oz. 26 odstotkov.

Bolgarija le s 44-odstotnim povprečjem Najnižji BDP na prebivalca je imela Bolgarija, ki je dosegala le 44 odstotkov povprečja, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Spodnji del lestvice zasedajo poleg Bolgarije še Romunija, ki je dosegla 46 odstotkov povprečja BDP na prebivalca, Latvija, ki je dobro polovico pod povprečjem, ter Litva, ki je dosegla 57 odstotkov povprečnega BDP na prebivalca v EU.

Pod povprečjem je tudi Slovenija Slovenija se je lani glede na BDP na prebivalca uvrstila v spodnjo polovico evropskih držav. Dosegala je 85 odstotkov povprečja BDP na prebivalca sedemindvajseterice, s čimer je v primerjavi s prejšnjimi leti nazadovala. Leta 2009 je bila 13 odstotkov pod povprečjem, leta 2008 pa devet odstotkov pod povprečjem EU, ugotavlja Eurostat.

Pri dejanski individualni potrošnji na prebivalca vodi Luksemburg Evropski statistični urad je objavil tudi podatke o dejanski individualni potrošnji na prebivalca. Ta je bila v Luksemburgu 50 odstotkov nad povprečjem EU, v Veliki Britaniji 21 odstotkov nad povprečjem, v Nemčiji pa 17 odstotkov nad povprečjem EU.

Na drugi strani je v Bolgariji dosegala le 42 odstotkov povprečja, v Romuniji 45 odstotkov, v Latviji pa 50 odstotkov povprečja sedemindvajseterice. V Sloveniji je bila dejanska individualna potrošnja na prebivalca 20 odstotkov pod povprečjem EU, potem ko je bila v dveh predhodnih letih 18 odstotkov pod srednjo vrednostjo sedemindvajseterice.

Ne spreglejte