SiolNET. Posel danes Novice
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banki Slovenije vrnili zaseženo dokumentacijo

0,22

termometer

Banka Slovenije
Foto: Bojan Puhek

Potem ko je Sodišče EU decembra lani odločilo, da je Slovenija z zasegom dokumentov med preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU, je Banka Slovenije v sredo prejela arhivsko listinsko in elektronsko dokumentacijo, ki jo je NPU zasegel v hišni preiskavi leta 2016, je danes sporočila centralna banka.

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža Posel danes ESČP: Tožba proti Hrvaški zaradi terjatev LB ni dopustna

"V Banki Slovenije preverjamo, ali je bila dokumentacija vrnjena v celoti," so še sporočili. Sodišče EU je ugodilo tožbi Evropske komisije proti Sloveniji, vloženi aprila 2019. Komisija je Sloveniji očitala kršenje nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke (ECB) med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije julija 2016. Ker ni ustrezno sodelovala z ECB, da bi odpravila protipravne posledice te kršitve, je Slovenija kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z EU.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je preiskavo izvedel zaradi suma zlorabe položaja v okviru sanacije bank konec leta 2013. Slovenska stran je ob razglasitvi sodbe poudarjala predvsem to, da je sodišče jasno zapisalo, da ne vidi ovir za zaseg dokumentov, ki niso povezani z delovanjem ECB. Zato sodba po mnenju pravosodnega ministrstva ne bi smela bistveno vplivati na konkretni nacionalni kazenski postopek glede sanacije bank. Kazenska zadeva je namreč usmerjena le v takratne nacionalne pristojnosti Banke Slovenije, piše STA.

ECB Novice Sodišče EU: Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin