Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
13.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator sindikat prodaja

Sreda, 5. 6. 2013, 13.18

7 let, 2 meseca

Banke kupčkajo z Mercatorjem (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V sindikatu delavcev trgovine so ogorčeni ker nimajo nobenih informacij o prodaji Mercatorja, je morda že prodan ali ne?

V Mercatorju so zelo zaskrbljeni, je danes povedala Vesna Stojanovič, predsednica sindikata delavcev trgovine Slovenije, sicer predsednica sindikata in sveta delavcev v Mercatorju, ko je govorila o morebitnih učinkih prodaje podjetja. Ob vsakem poskusu prodaje Mercatorja je prisotna velika negotovost in zaskrbljenost. Zaposleni v Mercatorju se zavedamo, da so nujne lastniške spremembe v podjetju, vendar pa pričakujemo in želimo, da Mercator dobi finančno stabilnega lastnika, ki bo podpiral razvojno strategijo in ohranjal ter krepil položaj Mercatorja, ki ga ima ta doma in širše v regiji, je prepričana Mercatorjeva sindikalistka. Rožič: V sindikatu ne nasprotujemo prodaji Mercatorja, ampak ne za vsako ceno … Ladi Rožič, sekretar sindikata delavcev trgovine Slovenije, je danes znova ponovil, da ne nasprotujejo prodaji podjetja, želijo si, da Mercator končno dobi stabilnega lastnika. Sindikalistom je namreč kristalno jasno, da se podjetje mora prodati, vendar nikakor ne za vsako ceno, opozarja sekretar sindikata delavcev trgovine. Mercator je preveliko in prepomembno podjetje, da bi gledali, kako banke, ki so pripeljale do zdajšnjega položaja, spet zmedeno kupčkajo s podjetjem.

Nimamo nobenih informacij, ali je Mercator že prodan ali ne, so ogorčeni v sindikatu V Sindikatu želijo, da se dogovori način sodelovanja zaposlenih kot udeležencev v prodajnem procesu, v katerem se posreduje objektivne informacije, da bodo lahko zaščitili interese zaposlenih v Mercatorju. Sindikat pa se zavezuje, da bo v tem času zagotavljal socialni mir. Danes žal ni jasno, ali je podjetje že prodano ali še ni prodano. S kom se konzorcij prodajalcev Mercatorja sploh pogovarja, informacij ni na voljo nobenih, poudarjajo sindikalisti.

V sindikatu ne bodo gledali prodaje Mercatorja pod mizo! "Ne bomo gledali, da bo podjetje prodano pod mizo," je prodajnem konzorciju za Mercator danes sporočil sekretar sindikata delavcev v trgovini Ladi Rožič. Prodajni konzorcij in banke delajo po svoje, hočejo se rešiti na račun vseh prebivalcev Slovenije, opozarja sekretar delavcev trgovine. "Mi nimamo nič proti temu, da tujec kupi Mercator, naj prinese denar, ampak nekaterih zavez se mora vseeno držati," sporoča Ladi Rožič. Če bodo posumili, da je nekaj v procesu prodaje narobe, bo sindikat pozval Nacionalni preiskovalni urad in policijo, naj preveri vse prodajalce Mercatorja. "Ne bi rad evropske ustanove seznanjal s tem, kaj se v Sloveniji dogaja," opozarja Ladi Rožič.

Franjkovič: Če za desetino zmanjšamo obseg prodaje slovenskih izdelkov prek Mercatorja, to pomeni desetino manj delovnih mest v panogi Boris Franjkovič, sekretar sindikata delavcev v živilsko predelovalni industriji, je danes povedal, da živilsko predelovalna, zlasti večja podjetja, prek Mercatorjeve mreže proda skoraj 40 odstotkov svojih izdelkov. Glede na to, koliko poznamo Agrokor in razmere na Hrvaškem, proizvodi so cenejši, plače zaposlenih pa nižje kot v Sloveniji, bi bili izdelki Agrokorja zelo konkurenčni slovenskim. "Če samo za desetino zmanjšamo prodajo slovenskih izdelkov prek Mercatorja, to pomeni za desetino manj delovnih mest v naši panogi, kar pomeni tisoč dvesto manj zaposlenih," poudarja Boris Franjkovič. Ob že tako slabi samooskrbi pri nas, ki je že nižja od štirideset odstotkov, bi zmanjševanje delovnih mest pomenilo še nižjo samooskrbo v Sloveniji, postali bi še bolj odvisni od uvoza in tujih dobaviteljev.

Ne spreglejte