SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banke januarja s 43 milijoni evrov čistega dobička

0

termometer

Banke v Sloveniji so v začetku leta ustvarile 43,4 milijona evrov čistega dobička oziroma 41 odstotkov več kot lanskega januarja.

Banka Slovenije ugotavlja, da je poslovni rezultat bank izboljšalo dejstvo, da so januarja oblikovale za 11,1 milijona evrov manj oslabitev in rezervacij, kot pa so jih ustvarile.

V začetku leta 2016 se je nadaljevalo tudi upočasnjevanje krčenja bilančne vsote slovenskega bančnega sistema. Konec januarja je bila skupna bilančna vsota pri 37,8 milijarde evrov, kar je 2,9 odstotka manj kot pred letom dni.

Kakovost posojilnega portfelja bank, merjena z deležem razvrščenih terjatev z zamudami nad 90 dni, se je januarja dodatno izboljšala na 9,7 odstotka. V sektorju nefinančnih podjetij se je ta delež znižal na 15,1 odstotka (znižanje za 2,6 odstotne točke), pri čemer izstopa razmeroma nizka raven v predelovalni dejavnosti (8,5 odstotka).

Zaostajanje bruto dohodka bank za primerljivim obdobjem predhodnega leta se je januarja 2016 nadaljevalo. Bruto dohodek bank je bil tako januarja z 88,5 milijona evrov za 7,5 odstotka pod ravnjo iz januarja 2015. Čiste obresti so bile nižje za 4,8 odstotka, neobrestni prihodki pa so upadli za 12,7 odstotka, še ugotavljajo v Banki Slovenije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin