Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
12.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Banka Slovenije BDP

Torek, 2. 4. 2013, 12.19

7 let, 2 meseca

Banka Slovenije tako kot Umar za letos napoveduje 1,9-odstoten padec BDP-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po napovedih domače centralne banke, Banke Slovenije, se bo naše gospodarstvo letos skrčilo za 1,9 odstotka, prihodnje leto pol odstotna gospodarska rast

Podobno je pretekli petek napovedal tudi državni urad za makroekonomske analize in razvoj. Banka Slovenije v svoji danes predstavljeni napovedi kljub negotovosti v domačem –naraščanje števila brezposelnih in padanja potrošnje in naložb – in v tujem okolju napoveduje začetek počasnega okrevanja domačega gospodarstva v prihodnjem letu, ko naj bi bila gospodarska rast dosegla skromnih pol odstotka, leto pozneje, 2015, pa naj bi bila gospodarska rast že 1,4-odstotna (OECD Sloveniji za leto 2015 napoveduje le 1,1-odstotno rast, Evropska komisija pa ji napoveduje le 0,7-odstotno).

K rasti BDP-ja bo pomembno prispeval izvoz K rasti BDP-ja bo v prihodnjih letih najbolj prispevala blagovna menjava s tujino, ki naj bi k rasti prinesla okoli eno odstotno točko. Projekcije tekočega računa pa jasno kažejo, da bo presežek v prihodnjih letih na letni ravni med 4 in 4,5 odstotka BDP-ja.

Treba je poslati nujen signal, da bomo stabilizirali javne finance in gospodarstvo Po besedah odhajajočega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, bo letos veliko odvisno od tega, kaj bo naredila država. "Nujen je jasen signal tujini, da obstaja namen stabilizirati javnofinančni in gospodarski položaj v državi," je poudaril prvi mož naše centralne banke. V BS-ju zato pričakujemo, da bo vladni program naravnan stabilizacijsko, je sporočil Marko Kranjec, ki sicer priznava, da napovedi ekonomskih gibanj kažejo na močno izboljšanje, vendar je to odvisno tako od mednarodnega okolja, še bolj pa od domače politike.

Nove volitve v Sloveniji ne bi bile katastrofa Vlada ima veliko odgovornost, da naredi vse nujno potrebno, da se ekonomske in finančne razmere v Sloveniji stabilizirajo. "Treba je zmanjšati proračunski primanjkljaj, treba je resno začeti delati na strukturnih spremembah in sporočiti mednarodnim finančnim trgom, od katerim smo ne nazadnje zelo odvisni, da resno mislimo pri tej politiki. Če bi bile nove parlamentarne volitve v Sloveniji, bi to zagotovo podaljšalo čas sprejemanja ustreznih nujnih ukrepov," je prepričan guverner Banke Slovenije. To pa ne bi bilo katastrofa, če bi se politično izkazalo, da so volitve potrebne, vsega drugega odhajajoči guverner, ki mu poleti julija poteče šestletni mandat guvernerja, ne želi komentirati. "Pričakujem, da bo država (beri nova vlada) odgovorno vodila svojo ekonomsko politiko," je novi vladi danes sporočil odhajajoči guverner Banke Slovenije.

Ne opažamo pomembnejših dvigov gotovine iz domačih bank Marko Kranjec je danes tudi povedal, da Banka Slovenije, ki dnevno opazuje dvig bančnih vlog, zaradi "ciprske zgodbe" v zadnjih dneh in tednih ni opazila nobenih pomembnejših premikov pri dvigih gotovine v domačih bankah. Način reševanja razmer na Cipru ni vplival na zaupanje naših varčevalcev in klientele domačih bank.

Kranjec: Banko Slovenije sem v tem mandatu dobro vodil Odhajajoči guverner ob koncu svojega mandata ocenjuje, da je dobro vodil Banko Slovenije (številni očitki iz različnih koncev, da je banka zelo slabo nadzirala bančni trg, premalo naredila, da bi preprečila velikanska "tajkunska" posojila, ki zdaj dušijo zlasti domače banke v državni lasti, NLB, NKBM, Abanko, op. p.). "Ocenjujem, da je banka dobro vodila in nadzirala domači bančni sistem, v skladu z veljavno zakonodajo, v celoti pa nikoli ni mogoče preprečiti težav v bančnem sistemu," opozarja Marko Kranjec.

Ne spreglejte