Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
15.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Banka Slovenije NLB

Četrtek, 17. 7. 2014, 15.16

7 let, 2 meseca

Banka Slovenije: Sodba o varčevalcih ne more ogroziti finančne stabilnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Banka Slovenije opozarja, da je treba sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v primeru varčevalcev LB v sredo razsodilo proti Sloveniji, spoštovati.

Viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo je ocenila, da učinki sodbe ne morejo ogroziti finančne stabilnosti sistema kot celote, čeprav z vidika proračuna niso majhni.

"Sodba je sprejeta. Treba jo je izvršiti in spoštovati. Dokončni učinki bodo šele izračunani," je Zadravec Caprirolo dejala na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi predlogov Banke Slovenije za zagotovitev vzdržnega zagona gospodarstva. Ob tem je spomnila, da mora država v letu dni najti sistemsko rešitev za izplačilo vseh varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke (LB).

"Učinki zagotovo niso takšni, da bi ogrozili finančno stabilnost sistema kot celote, je pa dejstvo, da zneski z vidika fiskalnega bremena niso zanemarljivi," je ocenila Zadravec Caprirolo. Kot pravi, gre za pomembne zneske, zaradi katerih bo treba morda iskati dodatne rezerve glede na to, kar je bilo za to že predvideno.

"Zneski niso majhni, a jih bo treba plačati" "Zneski z vidika proračuna niso majhni, jih bo pa treba plačati," je dejala viceguvernerka. Zakaj je odločitev sodišča takšna, kot je, po njenem mnenju ni smiselno razpravljati, s čimer se je strinjal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. "Po bitki je vedno lahko biti general," je dejal.

Kot pravi, so bile odločitve, sprejete v začetku 90. let prejšnjega stoletja, pretehtane, razumne in v tistem trenutku najboljše možne. "Ugotavljati za nazaj, ali bi lahko naredili drugače, je izguba časa. Zdaj je treba sprejeti odločitev sodišča in upati, da bomo čim prej poravnali vse obveznosti in da to ne bo bistveno vplivalo na javnofinančni položaj Slovenije," je sklenil.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Ališić in drugi - gre za tri varčevalce iz BiH - v sredo razsodilo proti Sloveniji in Srbiji glede starih deviznih vlog v LB oz. Investbanki. V končni sodbi jima je naložilo, da morata v letu dni najti sistemsko rešitev za izplačilo vseh varčevalcev. Slovenija je razočarana, ker sodišče ni upoštevalo nasledstva.

Ne spreglejte